Ion Tiriacs första reaktion efter att Halep vunnit på TAS: ”Jag tackar Gud för att jag hade fel och inte litade på honom”

Idrottens skiljedomstol sänkte på tisdagen Simona Haleps avstängning för dopning från 4 år till 9 månader, och Ion Tiriac hade en första reaktion, efter att tidigare ha sagt att han inte trodde att rumänen skulle lyckas.

Den 84-årige före detta tennisspelaren, som var närvarande i GSP-studion för en specialutgåva av showen ”Friends of Ovidiu”, erkände att han hade fel i början av året när han sa: ”Jag tvivlar på att TAS gör särskilt mycket, de som bestämde sig vet vad de bestämde.”

”Dom’ne, jag hade inte förväntat mig det här. Av en anledning, och du vet det bättre än jag: Sydney. Kom ihåg att jag där vederbörligen visade att Andreea Raducanus situation var ett påhitt. Hennes prov, precis som Haleps blodprov, var manipulerat på ett eller annat sätt, eller fel. Så jag hade inte mycket självförtroende. För att vara ärlig tackar jag Gud för att jag hade fel och inte litade på mig. Jag förväntade mig inte att de skulle vara så rättvisa och drastiska där, säger Tiriac.

Han fortsatte: ”Halep var inte dopad, drogad. Det hände från en något manipulerad produkt. De sa att vårdslöshet var hennes fel. Jag tvivlar på att det är hennes fel.”

Tiriac tror att Simona Haleps ”enda misstag” var att hon skyddade sitt lag, särskilt tränaren Patrick Mouratoglou. Candice Gohier, sjukgymnast vid Mouratoglou Academy, och Frederic Lefebvre, chef för fysisk träning vid akademin, rekommenderade Simone att ta tillskottet. Mouratoglou ställde sig därefter bakom rekommendationen.

— Fröken Halep, ni hade inte mycket att säga här den första dagen. Jag var negativ i 29-någonting år, jag var också 3 dagar sedan. Det var det enda misstaget Halep gjorde: ”Ingen rör mitt lag.” Det var ett enkelt jobb, man följde med alla jurister till teamet. Teamet erkände efter 6-8 månader, för sent. Den döde mannen är död. De badade henne, tränade henne. Teamet bevisade i det ögonblicket att produkten var förstörd”, säger Tiriac.

Den före detta tennisspelaren säger att Simona, även om hon var positiv, bevisade att hon inte är skyldig: ”Å andra sidan var Halep positiv. Nu är det de skyldiga, det är där vi hamnar. Vilka är de skyldiga? Halep är det inte! Dessutom säger folk att det var positivt, men av försumlighet. Halep kunde inte vara slarvig i det läget. Någon gav honom det. Vem gav honom det? Teamet som ansvarar för det!”