LIVETEXT: Den israeliska armén har utökat sina markoperationer i mitten av Gazaremsan. Massiv våg av missiler avfyrade mot Tel Aviv

Den israeliska militären sade att den hade utfört attacker mot Hizbollah-mål i södra Libanon som svar på raketbeskjutning mot norra Israel sent på onsdagen. Igår, den 20 december, besökte Hamasledaren Ismail Haniyeh Egypten för samtal med egyptiska tjänstemän om en vapenvila på Gazaremsan som skulle göra det möjligt att släppa andra gisslan på båda sidor. Egyptens samtal med Hamas slutade dock ”till ingen nytta”, sade en palestinsk tjänsteman till BBC. Hamasledarens talesman sade för sin del att gruppen inte var villig att förhandla fram ett avtal förrän Israel slutligen avslutat sin militära kampanj i Gaza.

16:3321-12-2023

Hamas åberopar ”palestinskt nationellt beslut” att inte förhandla om gisslan förrän en fullständig vapenvila i Gaza

Hamas upprepade på torsdagen sina påståenden om att man inte kommer att överväga förhandlingar om frigivning av gisslan förrän en fullständig vapenvila har respekterats.

Även om det är samma uttalande som han gjorde nyligen, finns det fortfarande en liten utveckling.

Hamas hävdar nu att de har talat med andra fraktioner på Gazaremsan och kommit fram till ett ”palestinskt nationellt beslut” i frågan.

Det finns flera mindre militanta grupper, som Palestinska Islamiska Jihad (PIJ), som opererar i Gaza – några av dem håller några personer som kidnappades från Israel den 7 oktober som gisslan.

”Det finns ett palestinskt nationellt beslut om att det inte ska bli tal om fångar eller utväxlingsavtal – tills aggressionen har upphört helt”, säger Hamas i ett uttalande.

Beskedet kommer trots rapporter om ”mycket allvarliga” förhandlingar som äger rum i Kairo – där många av de ledande spelarna är närvarande vid samtalen.

En källa med insyn i förhandlingarna sade att sändebud intensivt diskuterade vilka av gisslan som fortfarande hålls fångna av Gazagrupper som skulle kunna släppas under en ny vapenvila och vilka palestinska fångar som Israel skulle kunna släppa i stället.

16:2521-12-2023

Den israeliska militären tillkännager att den har utökat sina militära markoperationer i mitten av Gazaremsan

De israeliska försvarsstyrkorna (IDF) meddelade på torsdagen att de har utökat sina markoperationer i mitten av Gazaremsan, med den 99:e divisionen som genomför en operation i områden söder om Gaza City.

Enligt IDF genomförde den 99:e divisionen manövrar i nya områden i mitten av Gazaremsan för att etablera ”operativ kontroll” mellan Gaza City och de så kallade centrala lägren – flyktingläger i mitten av den palestinska enklaven.

Militären säger att divisionens 179:e reservpansarbrigad och 646:e reservfallskärmsbrigad dödade medlemmar av Hamas Nuseira-bataljon under operationen och förstörde den islamistiska gruppens infrastruktur, inklusive tunnlar och vapendepåer.

IDF sade också att som en del av operationen genomfördes ett flyganfall mot en Hamascell som avfyrade RPG (mobila raketgevär) från en kommunal byggnad.

Under tiden fortsatte Yiftah-brigaden i den 99:e divisionen att ”rensa” Gaza Citys västra stadsdelar från Hamas infrastruktur.

Den israeliska militären hävdar att dess trupper under sina operationer hittade flera vapen, några gömda i dockor och under barnsängar. Vapnens gömställen förstördes senare av stridsingenjörer, tillägger IDF.

16:1821-12-2023

Hamas väpnade gren tar på sig ansvaret för vågen av raketer som avfyrats mot Israel

Al-Qassam-brigaderna, Hamas väpnade gren, har tagit på sig ansvaret för den massiva raketbeskjutning som för närvarande avfyras från Gazaremsan mot Israel, och säger att ”dammen” specifikt riktade sig mot staden Tel Aviv.

”Al Qassam-brigaderna bombarderade Tel Aviv med en spärreld av missiler som svar på sionistiska massakrer mot civila”, sade den islamistiska gruppen i ett uttalande.

Även om uttalandet bara talar om att rikta in sig på Tel Aviv, har andra städer och byar över hela Israel blivit måltavlor för raketbeskjutning, enligt omfattande rapporter.

Torsdagens raketattacker kommer efter en period av relativt lugn i Israel, där vissa rapporter i judiska medier tyder på att Hamas och andra palestinska grupper kan ha fått slut på raketer att avfyra mot Israel.

16:0521-12-2023

Tel Aviv måltavla för massiv våg av raketer avfyrade av Hamas från Gazaremsan

Flyglarmen ljöd igen i Tel Aviv på torsdagen, och den israeliska staden attackerades med en massiv spärreld av raketer som avfyrades från Gazaremsan, troligen av Hamas-militanter.

Det finns för närvarande inga rapporter om dödsfall eller materiella skador efter vad som verkar vara en lång salva av raketer som avfyrats av Hamas väpnade gren, Al-Qassam-brigaderna.

Enligt Sky News ljöd sirener även i centrala och södra Israel.

Missilförsvarssystemet Iron Dome filmades när det avlyssnade missiler över hela landet.

Bilder visar raketbeskjutningen från Gazaremsan mot centrala Israel för en kort tid sedan, sedd från Kfar Aza. pic.twitter.com/2z91cqtjsl

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) 21 december 2023
13:1321-12-2023

Hamasutsedd gränstjänsteman dödad i israeliskt flyganfall nära Rafah

Ett israeliskt flyganfall dödade en högt uppsatt Hamas-utsedd gränstjänsteman och tre andra i Rafah i södra Gazaremsan nära gränsen till Egypten, sade Hamas och hälsotjänstemän på torsdagen.

Enligt Hamas dödades överste Bassam Ghaben, Hamas utsedde chef för den israeliskkontrollerade handelsstationen Kerem Shalom, och tre andra palestinier i en israelisk attack nära porten till gränsövergången i Rafah.

10:5721-12-2023

Israel bombar Libanon efter nattens raketbeskjutning

Den israeliska militären sade att den hade utfört attacker mot Hizbollah-mål i södra Libanon som svar på raketbeskjutning mot norra Israel i går kväll.

Målen är bland annat terroristgruppens infrastruktur och det raketgevär som användes i attacken.

Flera missiler avfyrades i natt av Hizbollah i den nordliga staden Kiryat Shmona, vilket orsakade skador.

10:3521-12-2023

Israelisk militär säger att man har hittat vapen i en skola i norra Gaza

Den israeliska militären hävdar att den har genomfört flyganfall mot omkring 230 Hamasmål på Gazaremsan under det senaste dygnet och att hårda strider har fortsatt i norra Gaza, trots att militären indikerat att operationerna där är avslutade.

I Gaza Citys Jabaliya rensades en skola som hyser civila av trupper från 551:a brigaden, som hittade vapen som tillhörde Hamasagenter inuti, säger armén.

08:0621-12-2023

Hamas avvisar nytt gisslanavtal

Hamasledaren Ismail Haniyeh besökte Egypten på onsdagen för samtal med egyptiska tjänstemän om en vapenvila på Gazaremsan som skulle göra det möjligt att släppa andra gisslan på båda sidor. Egyptens samtal med Hamas slutade dock ”till ingen nytta”, sade en palestinsk tjänsteman till BBC. Hamasledarens talesman sade för sin del att gruppen inte var villig att förhandla fram ett avtal förrän Israel slutligen avslutat sin militära kampanj i Gaza.

”Vi kan inte tala om förhandlingar medan Israel fortsätter sin aggression. Diskussionen om alla förslag som rör fångar måste äga rum efter att aggressionen har upphört, säger Taher Al-Nono, talesman för Hamasledaren Ismail Haniyeh.

Israel har insisterat på att alla lemlästade kvinnor och män som finns kvar i gisslan ska släppas, sade en källa med insyn i förhandlingarna.

23:3420-12-2023

Biden: USA överväger fortfarande om man kan stödja FN:s säkerhetsråds resolution om Gaza

USA:s president Joe Biden sade på onsdagen att USA fortfarande försöker avgöra om Washington kan stödja en resolution i FN:s säkerhetsråd som kräver ett slut på fientligheterna i Gazaremsan för att tillåta humanitär hjälp att komma in i enklaven.

Biden, som tillfrågades av en reporter när Israel bör gå in i en mindre intensiv fas av konflikten med Hamas, pekade på FN-förhandlingarna som ett skäl att inte ge ett bestämt svar.

– Vi förhandlar just nu i FN om konturerna av en resolution … en resolution som vi kan enas om, sade Trump till reportrar i Milwaukee.

”Det här fortsätter”, sa han. – Jag pratar gärna med er efteråt, sa Biden.

Bidens kommentarer tyder på att USA:s stöd för resolutionen fortfarande är en olöst fråga i Vita huset.