”Jag går som en åsna, tvingad att bära.” Livet i en ukrainsk stad kvar utan dricksvatten efter förstörelsen av Nova Kakhovka-dammen

Invånarna i den ukrainska staden Marhanets i Dnipropetrovsk-regionen har inte längre tillgång till dricksvatten på grund av översvämningar orsakade av kollapsen av Nova Kakhovka-dammen i Kherson-regionen den 6 juni. Människor tvingas lämna sina hem dagligen och gå till olika platser i staden för att få förnödenheter, enligt en BBC-rapport.

Två veckor efter att dammen som håller vatten från floden Dnipro för att bilda den enorma Kakhovka-reservoaren förstördes, strömmade cirka 18 kubikkilometer vatten in i södra Ukraina och nådde senare Svarta havet.

Förstörelsen av dammen, som Ryssland och Ukraina anklagar varandra för, har orsakat en ekologisk och mänsklig katastrof, förstört jordbruksmark och stängt av vattenförsörjningen för många människor i södra Ukraina.

Detta är också fallet med Marhanets, en liten stad med cirka 50 000 invånare, som ligger nära frontlinjen.

– Det är en katastrof. Allt togs bort av vattnet. Rådjur, vildsvin, fisk och så många hotade arter. Och ungefär en halv miljon människor är nu utan vatten, säger Anatolii Derkach, 37, sekreterare i Marhanets kommunfullmäktige, till BBC.

Eftersom vattenförsörjningen avbröts var kommunen tvungen att inrätta tillfälliga vattendistributionspunkter runt om i staden. Lokalbefolkningen måste flytta dit och köa för att fylla sina burkar.

Men att vänta på vatten kan vara farligt i Marhanets, eftersom staden ofta är måltavla för ryskt bombardemang. – De följer efter oss med drönare. Om de ser fler än fem personer på ett ställe börjar de bomba, säger Derkach.

Detta är morgonscenen i #Marhanets, en stad nära #Nikopol i södra delen av #Dnipropetrovsk regionen. Människor köar för vatten på gatan efter förlusten av kranvatten. Distriktet drabbas av både intensiv beskjutning och vattenförlust efter förstörelsen av #KakhovkaDam. pic.twitter.com/FTQ2zSDGN1

— Tim White (@TWMCLtd) 10 juni 2023

”Hur tror du att jag känner? Jag går som en åsna, tvingad att bära vatten, säger Iuliia, en pensionär som står i en kö på mer än 20 personer bredvid en uppsättning kranar och en stor plasttank i stadens centrum.

”Du kan inte ens dricka det. Jag är rädd för framtiden. Jag ser ingen utväg ur det här, säger grannen Nina, 70.

Marhanets, liksom andra närliggande städer, utarbetar planer på att gräva nya kanaler för att ansluta dem till andra reservoarer. Men många invånare lämnade, och lokala gruvor och andra industrier tvingades stänga. Lokala bönder försöker nu komma åt gamla brunnar och små vattenkällor för att hitta alternativa vattenkällor.

– Jag vet inte vad ryssarna tänkte när de gjorde det. Miljön kommer att bli lidande och det kommer att bli svårt för oss alla, säger bonden Ivan Zaruski, 56.

Utöver vattenbrist och beskjutning fruktar lokalbefolkningen också de konsekvenser som dammförstörelse kan få på kärnkraftverket Zaporizhzhia.

Anläggningen fick vatten för att kyla sina reaktorer i Kakhovka-reservoaren och ligger bara 10 kilometer från Marhanets.

”De säger att han kommer att ha tillräckligt med vatten i sina tankar i ungefär sex månader. Men vi kan inte vara säkra”, sade sekreteraren i Derkach kommunfullmäktige med en suck, med hänvisning till kärnkraftsolyckan vid Tjernobylanläggningen, vars reaktor exploderade 1986 i Sovjetukraina.

”Det viktigaste är att inte explodera kärnkraftverket. Men vi kommer att överleva allt detta. Vi har ingenstans att ta vägen, så vi har inget val, säger Zaruski.

Samtidigt har översvämningar som svepte genom hamnstaden Kherson och mindre städer, dödade mer än 50 personer och tvingade evakuering av tiotusentals, i stort sett minskat när människor försöker återhämta sig.

Bild tagen från Mykolaiv, södra Ukraina, efter översvämningar orsakade av förstörelsen av Nova Kakhovka-dammen. Foto: Profimedia

”Vi är som råttor, vi kan överleva vad som helst”, sa Irina, en 73-årig pensionerad lärare, när hon och hennes man, Evhenii, tog bort varor som förstörts av vattnet från sitt hem.

Den 12 juni meddelade Ukrainas miljödepartement att Kakhovka-reservoaren hade förlorat nästan tre fjärdedelar av sin vattenvolym sedan dammen förstördes, men kylbassängerna vid den närliggande Zaporizhzhia-anläggningen är stabila och tillräckligt höga.