Guld för Rumänien vid EM i Polen: Vlad Dascălu vann mountainbike-tävlingen, OS-försök: ”Du är fenomenal”

Cyklisten Vlad Dascălu, 25, tog Rumänien sin första guldmedalj vid EM i Krakow – Malopolska (Polen) söndagen den 25 juni, efter att ha vunnit mountainbikeloppet.

Dascălu, tidigare ungdomsvärldsmästare (2019), vann med tiden 1.19:41, följt i den slutliga klassificeringen av schweizaren Lars Josef Forster, på 14 sekunder, och italienskan Luca Braidot, på 19 sekunder.

Idrottaren registrerad hos CS Dinamo lyckades med ett otroligt sista varv, i ett tätt lopp, och fick den viktigaste segern i historien om rumänsk cykling på seniornivå.

Ede Molnar slutade på 56:e plats, Jozsef Attila Malnasi avslutade ett varv och Roberto Dumitru Burta två varv.

”Våra gratulationer, Vlad! Ni är fenomenala”, skrev FR de Cycling på sin officiella Facebook-sida, där det stod att EM jämställs med ett EM.

XCO (cross country) mountainbike är en olympisk gren.

Vilka medaljer vann Rumänien vid European Games i Polen

Rumänien har nu fem vunna medaljer, ett guld, två silver och två brons.

Idrottaren Bianca Ghelber (släggkastning) och Cătălin Chirilă (kanot singel 500 meter) och idrottaren Andrea Miklos (400 meter) och karateka Stefan Comănescu (67 kg., kumite) vann silver.

Även idag kvalificerade sig floristen Mălina Călugăreanu till semifinal och säkrade ytterligare en medalj för Rumänien (minst brons).

Rumänien deltar i European Games i Krakow – Malopolska (21 juni – 2 juli) med 150 idrottare, 74 kvinnor, 76 män, i 18 idrottsgrenar: friidrott, badminton, basket, boxning, cykling, judo, kajakpaddling, karate, rugby, backhoppning, vattenhoppning, fäktning, taekwondo, bordtennis, teqball, bågskytte, sportskytte, triathlon.