Ukraina förbereder sig för attacker i Belarus, meddelar Ukrainas inrikesminister

Denis Monastirski, Ukrainas inrikesminister, sade på torsdagen att Ukraina förbereder sig för attacker i Belarus, varför man har intensifierat åtgärderna för att förhindra fientliga handlingar nära den gemensamma gränsen, rapporterade Newsweek.

– I dag intensifierar vi naturligtvis arbetet i gränsregionerna mot Vitryssland. Vi har signaler om möjligheten av en attack av en grupp subversioner och spaning från detta territorium, säger Denis Monastirski.

Ukrainas inrikesminister sade att den nationella polisen, de väpnade styrkorna, säkerhetstjänsten och andra organ som ansvarar för Ukrainas säkerhet hade ”intensifierat sitt arbete” nära gränsen till Belarus.

– I områden som gränsar till platser där fientligheter äger rum har också brottsbekämpande tjänstemäns arbete intensifierats för att identifiera omstörtande verksamhet och spaningsgrupper, säger Denis Monastirski.

För fem dagar sedan meddelade generallöjtnant Serhiy Nayev, befälhavare för de ukrainska gemensamma styrkorna, att åtgärder vidtogs för att bryta områdena vid gränsen till Vitryssland, varifrån Minsks armé kunde attackera Ukraina, rapporterar nv.ua webbplats.

Enligt den ukrainska militärtjänstemannen vidtas för närvarande åtgärder för att bryta farliga områden och installera tekniska hinder. – Försvarsenheterna stärker Ukrainas statsgräns i alla riktningar som kan attackeras, säger Serhiy Nayev.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko, en nära allierad till Rysslands ledare Vladimir Putin, har tillåtit Moskva att stationera sina trupper i Belarus och genomföra storskaliga militärövningar i landet, även om Belarus inte har skickat trupper till Ukraina.

Generalstaben för Ukrainas försvarsmakt sade på sina sociala medier förra månaden att Belarus hade skickat upp till 20 ammunitionsvagnar till Ryssland för att hjälpa Putin i hans krig mot Ukraina.

Samtidigt har Vladimir Putin antytt att västvärldens svar på kriget i Ukraina driver Ryssland och Vitryssland mot enande.

Den 26 juni varnade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj belarusierna för att låta Vladimir Putin locka in dem i sitt krig mot Ukraina.

”Du dras in i krig. Kreml har redan bestämt allt för dig, men du är inte slavar och kanonfoder. Du behöver inte dö. Era liv är värdelösa för dem, sade Volodymyr Zelenskij.

FOTO: Profimedia