Syrien, det enda landet efter Ryssland som officiellt erkänner de självutnämnda separatistrepublikerna Luhansk och Donetsk

Syrien har officiellt erkänt ”självständigheten och suveräniteten för folkrepublikerna Luhansk och Donetsk” i östra Ukraina. Beslutet offentliggjordes på onsdagen av den statliga nyhetsbyrån SANA, som citerar en källa inom utrikesdepartementet, enligt CNN och The Guardian.

”Som ett uttryck för den gemensamma viljan och önskan att upprätta relationer inom alla sektorer beslutade den syriska arabrepubliken att erkänna oberoendet och suveräniteten för både Folkrepubliken Luhansk (LPR) och Folkrepubliken Donetsk (DPO)”, rapporterade SANA, med hänvisning till den officiella källan.

”En kommunikation kommer att upprättas med båda länderna för att komma överens om en ram för att stärka relationerna mellan våra länder, inklusive initiering av diplomatiska förbindelser baserade på etablerade (diplomatiska) regler”, citerade Sana källan i Syriens utrikesdepartement som sagt.

Det syriska ordförandeskapet hade redan i februari förklarat sin avsikt att bygga relationer med de två separatistrepublikerna. Den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk bildades båda i april 2014. Hittills har den enda FN-medlemsstat som har erkänt deras legitimitet varit Ryssland.

Syrien är Rysslands närmaste allierade i Mellanöstern. I kriget i Ukraina rekryterade Moskva tusentals legosoldater från Syrien i ett försök att helt erövra donbass.

Sydossetien, i sin tur en utbrytarregion som erkänns av de flesta internationella stater som en del av Georgien, har också tidigare gett dem erkännande.