Journalisten som protesterade mot kriget mot rysk tv ber ryssarna att ”öppna ögonen för Kremls propaganda”

Den ryska journalisten Marina Ovsianikova, 43, som protesterade på måndagskvällen under en nyhetssändning av Rysslands mest sedda tv-station för att fördöma kriget i Ukraina, sade i en exklusiv intervju med Reuters på onsdagen att hon fruktar för sin säkerhet men hoppas att hennes agerande ska öppna ryssarnas ögon på Kremlpropaganda.

I sin första tv-intervju sedan måndagens protest sa Marina att bilder av konflikten i Ukraina hade väckt hennes egna barndomsminnen av Tjetjenien, den krigshärjade södra regionen efter Sovjetunionens upplösning.

”Jag känner mig inte alls som en hjältinna … jag vill verkligen känna att detta offer inte var förgäves och att människor kommer att öppna ögonen. Jag tror på vad jag har gjort, men nu förstår jag omfattningen av de problem som jag måste möta. Naturligtvis är jag extremt orolig för min säkerhet, säger Marina till Reuters.

Sedan den ryska invasionen inleddes har tusentals ryssar gripits efter att ha gått ut på gatorna för att protestera mot kriget.

Journalisten Marina gick dock ännu längre och gick in med en banderoll mot kriget under nyhetsprogrammet, på bästa sändningstid.

b