Bilder från planet som Djokovic flyger med från Australien till Arabemiraten. När han anländer till Serbien

Novak Djokovic, 34, deporterades från Australien söndagen den 16 januari. Den serbiske tennisspelaren är nu ombord på planet, som lyfte från Melbourne klockan 13.55, rumänien tid, på väg till Dubai, Förenade Arabemiraten. Den serbiska tabloiden Blic visade bilder från EK409-flygplanet, med vilket Nole och hans personal flyger.

På bilderna syns han mycket bekymrad när han tittar på nyhetsskärmarna, den tidigare stora tennisspelaren Göran Ivanisevici, Djokovics tränare. Vid ett tillfälle pratar Ivanisevic med en annan medlem av Noles personal, med en bärbar dator framför sig.

Klippet sändes också av Reuters.

Emirates flyg tar 12 timmar och 44 minuter till Dubai.

Webbplatsen för det kroatiska publikationsindexet informerade om att Djokovic och de andra medlemmarna av hans tekniska personal skulle landa i Förenade Arabemiraten måndagen den 17 januari klockan 16.00, Rumänien tid.

Djokovic kommer att ta ett nytt lopp och förväntas i den serbiska huvudstaden samma dag, klockan 14.00, Bukarest tid.

Novak Djokovic och Goran Ivanisevic (tredje och fjärde, från vänster) på Melbourne flygplats. Foto: Profimedia

Djokovics familj, nummer 1 i rankningen av professionella tennisspelare, skickade ut ett pressmeddelande, där det nämns att det inte var sporten som bestämde, utan politiken och intressena.

Efter att ha dragit tillbaka visumet gjorde ATP-ledaren ett kort pressuttalande där han sa att han var extremt besviken över beslutet.

Djokovic, som inte är vaccinerad mot covid-19, anlände till Australien den 5 januari. Efter 9 timmars förhör av gränspolisen på Melbournes flygplats nekades han inresa på grund av att han hade ansökt med fel visum, ett visum som sedan drogs in för första gången.

Den 10 januari, efter ytterligare utfrågningar, som varade i cirka sex timmar, återkallade en domstol i Melbourne att Djokovics visum ogiltigförklarades av australiska myndigheter. Således stannade ATP-ledaren i Australien för att delta i Australian Open och tränade sedan. Migrationsministern hade dock rätt att dra in Djokovics visum.

Australiens migrationsminister Alex Hawke drog in Djokovics visum en andra gång den 14 januari, ”med motiveringen att det låg i allmänhetens intresse”. Omedelbart inleddes nya utfrågningar i fallet, där serbiska advokater försökte överklaga beslutet.

Nole skrev på Instagram den 12 januari att efter att ha fått veta att han hade COVID i december hade han ställt in alla sina evenemang, förutom en intervju med den franska publikationen LEquipe. I stället, när han kramade dussintals barn i Belgrad, sade han, hade han ett snabbt test som kom ut negativt och ännu inte hade fått PCR-testresultatet, vilket var positivt.

ATP-ledaren förklarade att efter att ha fått det positiva resultatet på COVID-testet gick han till intervjun för LEquipe eftersom han ”kände sig tvingad” och ”inte ville göra journalisten besviken”. Djokovic hävdade att han gjorde ”en missbedömning”, men tillade att han socialt distanserade sig och bar en mask, förutom när fotografier togs.