Flickornas liv från det afghanska fotbollslaget rymde från talibanernas inferno: ”Hemma, när vi tränade på stadion, var portarna låsta och männen fick inte komma in”

stark

De var de sista afghanska fotbollsspelare som räddades. När hösten precis hade börjat hade spelarna i det första damlandslaget, seniorerna, rymt från talibanernas inferno som återigen hade ockuperat deras land och anlänt till Australien med sina familjer. Juniorerna var också säkra i Portugal. Förutom de från ungdomen.

”Jag var som nyfödda som kunde andas för första gången”

Dessa flickor, 18, 19, 20 år gamla, led mest på en mardrömslik väg och väntade längst för att tas emot i ett land som verkligen skulle hjälpa dem. De hade flytt från Afghanistan under sommarens sista dagar, i ett skrämmande slut på augusti. Två månader senare stannade de kvar i Pakistan och det var först den 18 november som de landade i Storbritannien.

” När jag sedan såg det där meddelandet från flygplatsen, Välkommen till Storbritannien, kände jag vad frihet betydde”, säger kaptenen för truppen, Sabreyah Nowrozi. ”Vi var som nyfödda som kunde andas för första gången, som under de första dagarna av våra liv.” – Winston Churchill

De berättade sin historia i The Guardian. En sorglig, smärtsam, upprörande historia, men med ett lyckligt slut och med hopp. Hotet från talibanerna, från dem som förbjöd kvinnor av någon rätt, inklusive att idrotta, ligger bakom dem, såret från de stunder då de levde i rädsla är långsamt ärrbildning.

”Vi är inte hungriga, vi vill bara ha fotboll”

Den 1 december kunde de le efter en lång tid. Andrea Radrizzani, den italienska ägaren av Leeds United, en av dem som hjälpte de unga kvinnorna och deras familjer att nå det brittiska kungariket, bjöd in dem till klubbens sportcenter i Premier League.

” Jag var som ett barn som hittar sin mamma efter flera månaders avskkildring, för vi vill inte skiljas från bollen”, minns samma Nowrozi. ”Jag sprang som en galning på planen. Bara att känna gräset och ha bollen vid mina fötter, jag behövde inte mer kul. Efter träningen gav de oss pizza och vatten, men vi sa: ”Vi är inte hungriga, vi är inte törstiga, vi vill bara spela fotboll, stanna längre på gräset.” Det är svårt att beskriva den känslan. Lyckligaste stunden.”

Sista träningen hemma: bland explosionerna

Men hur mycket de har uthärdat förut! Vilken prövning de upplevde! I slutet av augusti, när talibanerna återtog huvudstaden Kabul och hela landet efter två decennier, förberedde de sig i Herat, Afghanistans tredje största stad. De skulle delta i U23-turneringen som hölls i Tadzjikistan.

”Jag var på planen den dagen. Plötsligt, öronbedövande explosioner, bomber inte hundra meter från oss, rök, människor som skriker, rädda. Tränaren meddelade att talibanerna hade tagit kontroll och att det var vår sista utbildning. Vi vägrade att acceptera den här nyheten. Jag sa till honom att det inte kunde vara sant.”

Fatemah Baratean, en annan spelare, har inte glömt någonting. Varken hon eller Sabreyah: ”Vi förväntade oss inte det, vi trodde inte att de skulle ta makten direkt. De senaste 20 åren har varit enorma för kvinnorna i Afghanistan. Många kvinnor deltog aktivt i samhället. Läkare, advokater, domare. Vi trodde inte att landet skulle ge upp utan strid.”

Förändringen var nästan omedelbar. ”Allt slutade. För oss fanns det ingen utbildning, inga fler jobb, inga fler sporter, ingenting. Vi var idrottsmän och vi fruktade för våra liv,” beskriver Baratean situationen då.

Avvisad av nästan hela samhället

Hur som helst, eftersom de var flickor hade de väldigt svårt att spela fotboll i Afghanistan. Det var inte bara talibanerna som avvisade dem. Många i samhället gjorde det.

Först och främst i skolan. – Inte ens lärarna ville se oss i fotboll. De var helt emot det. De hävdade att det hade en negativ inverkan på våra anteckningar,” minns Fatemah.

Männen attackerade dem. – På nationell nivå, när vi tränade på stadion, var portarna låsta och männen fick inte komma in. Men vid utgången trakasserade de som visste att vi var spelare oss och förolämpade oss. Jag ignorerade dem. Jag kunde inte svara eftersom jag riskerade mycket.”

Till och med deras familjer var emot dem. ”Min far stödde mig, men hans släktingar sa till honom att han inte var en riktig man och att han inte hade någon ära.” Nowrozi var en av många flickor som mötte denna nästan omöjliga situation. Men de lärde sig alla att övervinna alla hinder. För Narges Mayeli var ”fotboll den enda källan till lycka”.

Förklädd, rädd, slagen. Flyget från Kabul misslyckades!

Vägen till frihet var en prövning. Utan hjälp av Khalida Popal, en av grundarna av det afghanska damlandslaget, skulle hon inte ha kunnat bryta igenom så många hinder.

Vid Kabul gjorde de 20 timmar. De var inte ensamma, de hade sina familjer vid sin sida. Totalt 130 personer, indelade i mindre grupper. Alla deras dokument hade cringed på bussen av en förare, en släkting till en av spelarna.

”Vi förklädde oss. Vi bar stora burkor, hijab, masker och en massa kläder för att dölja vår identitet,” återupplever Sahar Chamran resan. ”Vi var rädda för de exploderande bilarna, talibanernas vägspärrar, olyckorna vi bevittnade.”

På Kabuls flygplats gick inget bra. Planen var att ta ett sista plan för att lyfte den 26 augusti från huvudstaden och ta dem till Qatar. Misslyckade planer.

– Vid ingången blev vi slagna av talibanerna och tvingades retirera, mitt i vapenskurar, säger Sabreyah Nowrozi. ” Sedan när en annan buss hittades för att ta oss till planet och vi hade börjat igen förhoppningsvis, var det den enorma explosionen.” Över 180 människor dog på flygplatsen på flygplatsen som offer för en självmordsbombning. ”Vi var så trötta. Jag hade ingen aning om nästa steg.”

”Om en saga hängde lite, blev vi piskade”

Dagar av förtvivlan, panik, påtryckningar följde, särskilt för flickorna: ”Vissa familjemedlemmar var livrädda, frustrerade, de kunde inte längre motstå stressen. De försökte få oss att ändra oss, att gå tillbaka och acceptera ett liv utan rättigheter, utan frihet. Vi kämpade för att hålla familjer nära.”

Khalida Popal och humanitära organisationer hjälpte alla att få tillfälliga visum till Pakistan och åkte till gränsen. Ännu en lång sju timmar lång resa. Vid gränsen, det sista hindret, var det svåraste för dem. ”Talibanerna hade piskor och de slog folk. I vårt fall, om en saga hängde lite, blev vi piskade. De delade upp oss i män och kvinnor och slog oss igen, säger Fatemah Baratean.

– Vid ett tillfälle hittade de ett brev från fotbollsförbundet och skrek åt oss och frågade om vi var fotbollsspelare. Vi sa ja och sedan hotade de oss: ”Vi kommer aldrig att acceptera dig, du är inte muslim, det finns ingen plats för dig på vårt land. Om du inte går härifrån, kommer du att bli dödad. Vi var fångade i folkmassan, inför ett direkt hot. Vi knuffade människor mot porten.”

De korsade gränsen. En gång i Pakistan kändes det som om fåglarna flydde från buren. De kunde inte vara tysta ännu: ”Jag visste inte vad som skulle komma härnäst. Vi hade ingen slutdestination då.”

”Exempel och inspiration för andra”

Lyckligtvis för dem hittades en lösning. Storbritannien tog emot dem och två och en halv månad senare landade de på ön. Med en tanke, med ett enda uppdrag: ”Att idrotta, att studera, att arbeta, att vara ett exempel och inspiration för andra. Låt oss ge ett starkt budskap till kvinnorna i Afghanistan. Vi kommer att fortsätta att kämpa för dem.”

Em