WTA ställer in alla tennisturneringar i Kina efter att shuai peng försvunnit

WTA, sammanslutningen av professionella tennisspelare, har meddelat att alla turneringar i Kina omedelbart avbryts på grund av oro för den kinesiska friidrottaren Shuai Pengs försvinnande, rapporterar BBC.

Tennisspelaren försvann från det offentliga rummet för tre veckor sedan efter att ha anklagat en tidigare högt uppsatt tjänsteman från kinesiska kommunistpartiet för sexuella övergrepp.

WTA:s president Steve Simon sa på onsdagen att han hade ”allvarliga tvivel” om att Shuai Peng är ”fri, säker och inte utsatt för hot”. ”Medvetet förstår jag inte hur jag kan be idrottarna att tävla där”, säger Simon.

WTA har upprepade gånger krävt en fullständig undersökning av den kinesiska spelarens anklagelser.

Shuai Peng sågs inte offentligt på tre veckor efter att ha anklagat den tidigare vice premiärministern Zhang Gaoli för sexuella övergrepp i början av november.

Söndagen den 21 november talade Shuai Peng via videokonferens med Thomas Bach, ordförande för Internationella olympiska kommittén, och sa att han var ”väl och säker”.

WTA ansåg dock att videon var ”otillräckligt bevis” om den kinesiska spelarens säkerhet.

I ett långt uttalande sa Simon att han var ”mycket orolig” över de risker som spelare och deras personal kan möta om tennisturneringar hölls i Kina nästa år.

”Ledningen i Kina har inte på ett trovärdigt sätt tagit itu med denna mycket allvarliga fråga”, säger WTA-presidenten. ”Om inflytelserika människor kan kväva kvinnors röster och gömma sig under mattan anklagelser om sexuella övergrepp, då grunden för WTA grundades – jämställdhet för kvinnor – skulle drabbas av ett enormt bakslag,” Simon sa.

” Jag kan inte och kommer inte att låta detta hända föreningen och dess spelare”, sade Simon och tillade: ”Jag beklagar verkligen att denna punkt har nåtts, men Kinas ledare har lämnat WTA utan något annat alternativ.”

På grund av coronapandemin har det inte funnits några WTA-turneringar i Kina under de senaste två åren.

Shuai Peng, 35, dubbelmästare på Roland Garros 2014 och tidigare världsettan, även han i dubbel, fick internationell uppmärksamhet i början av november när hon publicerade ett meddelande på det sociala nätverket Weibo där hon hävdade att hon hade blivit våldtagen av Kinas tidigare vice premiärminister Gaoli Zhang. Meddelandet raderades snabbt av kinesiska myndigheter, skriver Agerpres. Och kort därefter försvann spelaren.

Trots censuren offentliggjordes budskapet runt om i världen, vilket provocerade fram en rad reaktioner under hashtaggen #WhereIsPengShuai (”Var är Peng Shuai”).

Många stora namn inom tennis, från Chris Evert till Novak Djokovic, men också WTA och ATP (föreningar av professionella tennisspelare) har bett Kina om förklaringar i fallet med Shuai Pengs försvinnande. Och Frankrike, Förenta staterna, Storbritannien eller FN har bett Peking att komma med klargöranden om situationen för den kinesiska idrotten.

Som reaktion publicerade kinesiska statliga medier flera bilder, helgen den 20-21 november, som ska ha fångat Shuai Peng på en restaurang i Peking och sedan under en tennisturnering i Peking.