Vladimir Putin vill ha förhandlingar för att förhindra Natos utvidgning till Rysslands gränser

Rysslands president Vladimir Putin har föreslagit förhandlingar med Nato för att förhindra att alliansen expanderar till Östeuropa och för vapen nära ryskt territorium, rapporterar EFE, som citeras av Agerpres.

– I dialog med USA och dess allierade kommer vi att insistera på att nå konkreta överenskommelser som utesluter en fortsättning av Natos närmande till öst och utplaceringen nära ryskt territorium av vapensystem som hotar oss, sade Vladimir Putin på onsdagen i Kreml, där han fick brev för att ackreditera vissa ambassadörer.

Ledaren i Moskva vill inleda ”konkreta förhandlingar” och hävdar att han behöver ”rättsliga garantier” från Nato.

” Alla känner till de verbala löftena om att Nato inte kommer att expandera österut, men motsatsen har hänt. Kort sagt, Rysslands legitima säkerhetsproblem har ignorerats och fortsätter att ignoreras, sade Putin.

Kremlledaren hänvisade således till de två vågorna i Nordatlantiska alliansens expansion till Östeuropa sedan 1999, då Polen, Ungern och Tjeckien blev Natomedlemmar, och 2004, när Bulgarien, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Litauen, Estland och Lettland ingick i alliansen.

b

Vladimir Putin:

Under de senaste veckorna har Ryssland anklagats för att mobilisera mer än 90 000 soldater vid gränsen till Ukraina, vilket skulle möjliggöra en invasion av den forna Sovjetrepubliken.

Å andra sidan anklagade chefen för den ryska diplomatin, Sergej Lavrov, Ukraina för att ha skickat ett stort antal trupper till Donbas, en region vid den ryska gränsen.

Nato och USA sade på tisdagen att Ryssland skulle få betala ”ett högt pris” om landet angrep Ukraina, och som svar varnade Vladimir Putin för att Ryssland skulle tvingas agera om Nato placerade missiler i Ukraina som kunde träffa Moskva.

USA:s diplomatchef Antony Blinken kommer att träffa sin ryske motpart Sergej Lavrov på torsdag för att diskutera militära spänningar vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina.