Tyska myndigheter: Nord Stream 2 kommer inte att godkännas förrän i mitten av 2022

Tysklands energitillsynsmyndigheter meddelade på torsdagen att inget beslut kommer att fattas om godkännande av gasledningen Nord Stream 2 förrän i mitten av 2022, rapporterar AFP, enligt Agerpres. Den nya gasledningen som transporterar gas från Ryssland till Tyskland är klar och väntar på det senaste meddelandet från tyskarna.

Beslutet att godkänna öppnandet av den nya gasledningen ”kommer inte att fattas under första halvåret 2022”, sade Bundesnetzagenturs ordförande Jochen Homann på torsdagen.

Gazprom meddelade att arbetet med Nord Stream 2 slutfördes i början av september. Detta nya nät, på två separata försörjningsledningar, skulle transportera 55 miljarder kubikmeter naturgas per år, tillräckligt för att försörja 26 miljoner hushåll.

I november meddelade energitillsynsmyndigheten (Bundesnetzagentur) att den avbryter processen för godkännande av rörledningar eftersom den schweiziskbaserade gruppen bakom detta projekt måste starta ett företag i enlighet med tysk lag för att få ett drifttillstånd.

”Nord Stream AG har meddelat oss att man har startat det här nya företaget”, säger Jochen Homann. Han tillade att förfarandet endast kommer att återupptas när ”styrkande handlingar kommer att skickas till myndigheten så att den kan kontrollera dem”.

Tjänstemän i Berlin betonade att beslutet att avbryta tillståndsförfarandena inte är politiskt till sin natur, även om Nord Stream 2-projektet befinner sig mitt i geopolitiska spänningar mellan Ryssland och Ukraina.

Gazprom Group, nöjd med den rådande situationen

Ett antal källor som Reuters citerar hävdar att med tanke på Gazproms rekordvinst i år till följd av höga gaspriser kommer den ryska koncernen inte att börja pumpa gas genom Nord Stream 2 förrän den har fått tillståndet, och kommer inte heller att pressa Tyskland att påskynda tillståndsförfarandena.

Att pumpa in gas i Nord Stream 2-ledningen utan de tyska myndigheternas godkännande skulle medföra blygsamma böter för ryssarna, men med tanke på att en maktövergång för närvarande sker i Tyskland och Rysslands förbindelser med väst redan är ansträngda nöjer sig Gazprom med att vänta, enligt en av de källor som Reuters citerar.

Den andra källan som Citeras av Reuters sade att Gazprom-cheferna är nöjda med den nuvarande situationen och förväntar sig att det kommer att bli brist på utbud på gasmarknaden nästa år också nästa år, vilket kommer att hålla priserna på en hög nivå.