Rumänien, tillsammans med Indien, Irak och Nordmakedonien, bland de länder som drabbats av bränder på covid-sjukhus

Branden som bröt ut fredagen den 1 oktober på IVA-avdelningen på infektionskliniken i Constanta placerar Rumänien på en svart men kort lista över länder som drabbats av sådana tragedier i covid-anläggningar, länder utanför EU, i allmänhet i Asien, Afrika och Östeuropa. De flesta sådana bränder inträffade i Indien, medan de allvarligaste incidenterna inträffade i Irak, där de dödade nästan 150 personer. Den senaste tragedin ägde rum för tre veckor sedan på ett sjukhus i Nordmakedonien – 14 människor miste livet sedan i branden som utlöste gatuprotester.

Den tragedi som inträffade i fredags på IVA-avdelningen på infektionskliniken i Constanta leder till 12, antalet bränder som har inträffat på sjukhus i Rumänien, bara under det senaste året.

De tre allvarligaste incidenterna i Rumänien ägde rum på sjukhusens covidavdelningar, mitt i överbelastningen under pandemivågorna.

Rumänien är inte ensamt om denna situation, med liknande incidenter i länder i Asien, Afrika och Östeuropa.

En studie som publicerades i början av året visade att det mellan maj 2020 och maj 2021 fanns 38 bränder och incidenter som kunde ha förvandlats till bränder, på medicinska anläggningar som använde syre. 82% av dessa inträffade på sjukhus som behandlade COVID-patienter, och i allmänhet var den främsta orsaken till bränderna ett fel på elinstallationen.

De flesta bränder på IVA-anläggningar har inträffat i Indien. Under våren noterade The Indian Express webbplats att mellan augusti 2020 och maj 2021 inträffade inte mindre än 24 bränder på sjukhus i Indien och dödade 93 patienter, mestadels covid-patienter. Alla bränder var inte dödliga.

Indiska experter förklarade att sjukhusen helt enkelt överväldigades av det stora antalet patienter och sängar som tillsattes, och att de elektriska installationerna, utformade för en mindre kapacitet, därför inte klarade sig.

Det land som har flest dödsoffer verkar vara Irak, där endast två större incidenter, i april och juli i år, dödade minst 142 personer. Mitt i korruption och fattigdom är Iraks hälso- och sjukvårdssystem bristfälligt och underfinansierat efter år av att landet drabbats av kriget.

Av de länder som drabbats av svåra bränder i covid-anläggningar är Rumänien det enda EU-landet, och de ekonomiska uppgifterna – BNP per capita till exempel, visar skillnaden mellan landet och stater som Egypten, Indien eller Irak.

Men de flesta länder som drabbats av sådana bränder fördelar en relativt liten andel av BNP till hälso- och sjukvårdssektorn. En jämförelse baserad på uppgifter från Världsbanken visade att Rumänien hade anslagit 5,5 procent av BNP 2018, Egypten 4,9 procent, Indien 3,5 procent och Irak 4,1. Som jämförelse tilldelade grannlandet Ungern 6,7 procent samma år, medan Portugal – 9,4 procent.

Svåra bränder i covid-anläggningar utomlands

stark. En brand bröt ut på ett sjukhus i covid-modulen och dödade 14 personer – 12 patienter och två släktingar som var på besök – och skadade 12 andra personer i den nordmakedonska staden Tetovo.

En utredning har inletts efter spekulationer om att vissa fel i byggandet eller underhållet av sjukhuset för coronapatienter är att skylla.

Två dagar efter branden erbjöd hälsoministern, hans ställföreträdare och chefen för Tetovo-sjukhuset sin avgång, men premiärministern har ännu inte fattat något beslut i frågan.

Den 17 september gick hundratals demonstranter ut på gatorna i Tetovo och uppmanade myndigheterna att offentliggöra resultatet av utredningen. Demonstranterna ropade ”rättvisa!”, stannade framför den lokala regeringsbyggnaden, där de kastade ägg och krävde borgmästarens avgång.

Utredningen är ännu inte klar.

stark. En brand som bröt ut på al-Husseins sjukhus i Nassiriya i Irak på covid-isoleringsavdelningen dödade minst 60 personer, enligt en officiell rapport.

Tidigare uppgifter hade meddelat minst 92 dödsfall.

Branden ska ha orsakats av ett fel i elinstallationen och branden förvärrades av syre som användes för att behandla patienter.

kraftig En brand som bröt ut på covid-avdelningen på ett sjukhus i nordöstra Brasilien i staden Aracaju dödade fyra patienter.

stark Två patienter dog i en brand som bröt ut på en covid-avdelning på sjukhuset FH Odendaal i Modimolle, Sydafrika.

kraftig En brand bröt ut på ett sjukhus i Bharuch, Gujarat, Indien, och dödade 16 covidpatienter och två sjuksköterskor.

kraftig En brand bröt ut på sjukhuset Ibn al-Khatib i Bagdad i Irak, där minst 82 människor dödades och 110 skadades. Branden bröt ut efter en explosion av syrgastankar avsedda för covidpatienter.

Bristen på brandsläckningssystem och släckningssystem bidrog till den snabba brandspridningen, och många patienter dog eftersom de kopplades bort från respiratorerna. Hälsoministern stängdes av av premiärministern och avgick sedan.

Minst 11 personer – covidpatienter – dog i en brand som bröt ut på ett sjukhus i ett köpcentrum i Bhandup, Mumbai.

starka Tre covidpatienter dog i branden som bröt ut på IVA-avdelningen på ett sjukhus i Dhaka, Bangladesh. Den troliga orsaken till branden var explosionen av en syrecylinder.

stark Minst en person dödades i branden som utlöstes av explosionen av syrefabriken på covid-avdelningen på ett sjukhus i Tjernivtsi i Ukraina.

stark En brand bröt ut på ett sjukhus som behandlade covidpatienter i Zaporozhie dödade fyra patienter, enligt myndigheter som citeras av Radio Free Europe.

stark Minst sju personer dog på ett privat sjukhus som behandlade covidpatienter i El Obour, i utkanten av den egyptiska staden Kairo. Den första informationen gällde att branden orsakades av ett fel i elinstallationen.

Minst 12 personer dog i en brand som bröt ut på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i Gaziantep, Turkiet. Branden orsakades av explosionen av en syrgasfläkt, enligt den lokala aa.com.tr.

kraftig En brand bröt ut på en intensivvårdsavdelning på ett sjukhus i delstaten Gujarat i Indien och dödade fem covidpatienter.

strongEn brand bröt ut på ett av de största sjukhusen i staden Rio de Janeiro och dödade två covidpatienter.

Minst 11 personer har omkommit i en brand som bröt ut på ett covid-sjukhus i Vijayawada i Indien, som opererade på ett hotell. Felet verkar ha varit en kortslutning.

starka Åtta patienter dog i en brand som bröt ut på ett covid-sjukhus i Ahmedabad, Indien. Alla offren var patienter på intensivvårdsavdelningen, enligt Indiatodays webbplats.

stark Sju personer dog i en brand som bröt ut på ett isoleringssjukhus i Alexandria, Egypten. Enligt Egypttodays hemsida ska branden ha orsakats av en kortslutning.

Fem personer dog efter en brand på ett sjukhus i Dhaka, rapporterar Reuters.

starka 5 intubererade patienter dog efter en brand på IVA-avdelningen, på St. George’s Hospital i St Petersburg, Ryssland.

stark En man dog efter en brand på ett sjukhus i Moskva. RIA Novosti fick veta, rapporterade Reuters, att branden bröt ut på en avdelning där det bara fanns en patient, som dog.