Den unga kvinnan från USA som vill erövra tennisvärlden: ”Varje gång jag träffar en rumän accepterar de mig precis som en av sina egna”

I den andra delen av dialogen med ättlingarna till den rumänska ljusmusikens gyllene röst från mellankrigstiden talade Dorel Livianu, hans son David och hans brorsdotter Jessica, bosatte sig i USA, för Sports Gazette om sin dröm om att vinna US Open. Liksom två andra idrottskvinnor med rumänska föräldrar: Bianca Andreescu och Emma Răducanu.

Från sitt hem i Brooklyn, USA, talar David Livianu med stor stolthet om sin dotter Jessica, som har spelat tennis på collegenivå de senaste åren och som nu förbereder sina steg för inträde i WTA:

” Han är 23 år gammal och växte upp med racketen i handen. Han jobbade hårt, från 7-8 år, i alla juniorturneringar. Varje helg, i bilen, hoppar hopp-hoppa på olika turneringar. Skolan gjorde det på ett universitet i första divisionen, gick in med ett stipendium. Hon var en av de bästa juniorspelarna i hennes ålder, vid 16-17 års ålder. Han bestämde sig för att gå på St. Johns, som är ett universitet med en katolsk profil. De förklarade henne som den bästa spelaren i St. Johns historia.

Jessica och några av troféerna har vunnit hittills

Jessica är i Texas nu och deltar i en rad av tre turneringar inom loppet av tre veckor. Han gör sig redo, springer runt och förhoppningsvis går han bara upp. Stora planer börjar med små steg. Jag tror att han kan åstadkomma vad han vill. Hon är fysiskt, frisk, hon har inte fått några skador, säger han.

b

David Livianu

Livianu makar och deras två barn

Jessica Livianus stora ambitioner: ”Att vinna US Open och medalj i OS”

Jessica föddes i Amerika och förklarade GSP.ro vad hennes band är till Rumänien och vilka hennes ambitioner är inom tennisen.

– Min största önskan är att vinna US Open minst en gång. Jag hoppas också att jag kommer att bli nummer ett i världen någon gång och jag skulle vara lyckligast om jag vann en medalj i OS.

Min favoritspelare skulle troligen vara Simona Halep. Jag vill gärna tro att vi har liknande spelstilar. Jag känner mig väldigt inspirerad av vad Emma Raducanu lyckades med i US Open. Även om jag inte har känt henne är jag djupt imponerad av vad hon har uppnått under det senaste halvåret. Med rätt tankesätt och hårt arbete bevisade hon att allt är möjligt,” sa Jessica, enligt den citerade källan.

Eftersom hon spelade på college fick Jessica inte spela professionella turneringar under college, den bästa rankningen var den 696: e platsen WTA, som nåddes i november 2019. För närvarande rankas hon på 756:e plats och har precis avslutat sina studier och, underförstått, sin karriär som collegespelare.

Den kanadensiska spelaren Bianca Andreescu vann US Open 2019, Emma Răducanu vann årets final.

Han spelade inte i yrket för att han inte tillät honom stipendiet.

” Att ha ett stipendium och vara idrottsman är ett jobb, ingen ger dig 70 000 dollar om året och friskola om du inte arbetar. Hon gjorde sitt jobb, spelade vackert, jobbade. Ur tennissynpunkt finns det några mycket strikta regler. När du är student och har ett stipendium betyder det att du har ett kontrakt med NCAA (National Collegiate Athletic Association), en paraplyorganisation för alla högskolor och universitet i Amerika. Kontraktet stipulerar att så länge du har ett kontrakt med dem och får ett stipendium, får du inte spela på professionell nivå, det skulle innebära att du får pengar från någon annanstans och att du har en sponsor, vilket skulle vara en intressekonflikt. Hon kunde bara spela väldigt få professionella turneringar, förklarar spelarens pappa.

Jessica Livianu

”Auberginesallad, buljong av päron och mititei”

Emma Răducanu, ny mästare i US Open, berömde maten som tillagades av ”mamman från Rumänien”. Jessica Livianu har också några favoriträtter, som avslöjar att hon besökte Bukarest som barn.

” Jag kan bara några få ord, inklusive ’auberginesallad’, ’buljong’ och ’mititei’. Jag besökte Bukarest när jag var liten och jag har fina minnen av den lilla tid jag tillbringade där. Jag hoppas att jag en dag kommer att kunna komma tillbaka. Det enda jag kan säga om det rumänska folket och kulturen skulle vara att jag träffade rumäner på turneringar eller på andra platser och att de är mycket varma och välkomnande! Även om jag inte talar språket accepterar de mig som en av sina egna varje gång jag träffar en rumän, tillade 23-åringen.

*En annan version av den här texten visades ursprungligen på gsp.ro.