Slovenien inför obligatorisk vaccination för alla anställda inom den offentliga sektorn

Alla tjänstemän, poliser och andra anställda i delstaten Slovenien kommer att tvingas vaccinera sig mot coronaviruset för att kunna gå till jobbet. Regeringen har fattat beslutet att uppmuntra vaccination och förhindra en ny våg av infektioner, rapporterar Afp, citerat av Agerpres.

Åtgärden träder i kraft i början av oktober. Om de vägrar att vaccinera sig riskerar anställda inom den offentliga sektorn att förlora sina arbeten. Undantag är de fall där ett intyg som intygar förekomsten av antikroppar efter en tidigare infektion kan tillhandahållas.

Slovenien har en av de lägsta nivåerna av covid-19-vaccination bland EU-länderna. Endast 45% av befolkningen har vaccinerats mot viruset.

Förutom obligatorisk vaccinering har den slovenska regeringen också beslutat att skärpa restriktionerna mot epidemier.

Från och med onsdag krävs hälsointyget, som ger information om heltidsvaccination, ett nyligen negativt COVID-19-test eller botemedel efter en tidigare infektion, för tillgång till butiker och arbetsplatser för alla anställda, antingen från staten eller från den privata sektorn.

De nya åtgärderna ledde till att vaccinationskampanjen påskyndades, men också till protestdemonstrationer, som skingrades av polisen.

Fler och fler europeiska länder har börjat införa vissa yrkeskategorier eller för vissa aktiviteter covid-19 hälsointyget, som intygar vaccination, antingen passagen av sjukdomen, eller de har ett negativt anti-COVID-test gjort nyligen, på grund av den fjärde vågen av pandemin orsakad av Delta-varianten.