studera. Vaccination med Pfizer serum ökar inte risken för kardiovaskulära problem hos personer över 75 år

Resultaten av studien från den franska vetenskapliga intressegruppen Epi-Phare som publicerades på måndagen visar att administrering av PFIZER-19 COVID-19-vaccinet inte är förknippat med en ökad risk att utveckla allvarliga kardiovaskulära problem som hjärtinfarkt, stroke eller lungemboli hos patienter över 75 år, noterar AFP, som citeras av Hotnews.ro.

Forskningen utfördes inom Epi-Phare-gruppen, där Läkemedelsverket (ANSM) och National Health Insurance Fund (CNAM) ingår.

Specifikt tittade forskare på sjukhusfall i Frankrike på grund av hjärtinfarkt, stroke och lungemboli, som registrerades från december 2020 till mars 2021, hos patienter som är 75 år eller äldre, oavsett om de vaccinerades mot coronavirus eller inte. Totalt ingick cirka 30 000 personer i studien.

Specialister jämförde förekomsten av dessa kardiovaskulära problem vid olika tidpunkter, med 14-dagarsperioderna efter den första och andra dosen pfizervaccin som ansågs vara i riskzonen.

”I allmänhet skilde sig frekvensen av förekomsten av fall av sjukhusvistelse för hjärtinfarkt, ischemisk stroke, hemorragisk stroke eller lungemboli hos personer över 75 år inte signifikant under dessa perioder”, säger den franska studien.

Forskningen om riskerna med att administrera vaccinet kommer att fortsätta, med patienter med en historia av kardiovaskulära problem, ungdomar och andra anti-COVID-19-serum som särskilt beaktas.

En studie i maj av samma Epi-Phare-grupp visade att vaccination med Pfizer minskar risken för att utveckla allvarliga former av COVID-19 hos patienter över 75 år, sju dagar efter den andra dosen.

Å andra sidan rekommenderade Europeiska läkemedelsmyndigheten den 9 juli att myokardit och perikardit skulle nämnas som möjliga biverkningar i prospektet för vacciner som utvecklats av messenger RNA-teknik, dvs.