OS i Tokyo kan ställas in i sista minuten. Varför beaktas denna åtgärd

strongstrongstrong

På en presskonferens om världens viktigaste idrottstävling kunde ställas in sade Toshiro Muto att han skulle övervaka antalet nya infektioner och tillsammans med andra arrangörer besluta om en sådan flytt var nödvändig.

– Vi kommer att fortsätta diskussionerna om det blir en ökning av ärenden. Vi kom överens om att vi på grundval av den epidemiologiska situationen skulle sammankalla diskussionerna igen. I det här läget kan coronavirusfallen öka eller minska, så vi kommer att tänka på vad vi ska göra när vi står inför situationen,” sa Muto.

En talesman för Tokyo 2020 sa efter konferensen att arrangörerna ”är 100% fokuserade på det framgångsrika genomförandet av de olympiska spelen”.

OS sköts upp redan förra året på grund av pandemin. Och förra månaden bestämde arrangörerna att det skulle genomföras utan åskådare för att begränsa riskerna, eftersom antalet sars-cov-2-infektioner i Tokyo har ökat.

Det har förekommit 67 fall av COFID-infektioner i Japan bland dem som är ackrediterade för DE OLYMPISKA spelen sedan den 1 juli, då många idrottare och tjänstemän började anlända, meddelade arrangörerna på tisdagen.

Japan, vars vaccinationsschema har släpat efter utvecklade länder, har sett mer än 840 000 fall och 15 055 dödsfall sedan pandemins början, och Tokyo står inför en ytterligare ökning – 1 387 nya fall registrerades på tisdagen.

Arrangörer, inklusive Internationella olympiska kommitténs (IOK) president Thomas Bach, som sa att ställa in evenemanget aldrig var ett alternativ, lovade att hålla spelen ”säkra”.

Men experter ser en låda i en olympisk ”bubbla” som kräver frekvent testning och har utformats för att begränsa deltagarnas rörelser.

I en undersökning i tidningen Asahi uttryckte 68 procent av de tillfrågade tvivel om arrangörernas förmåga att kontrollera coronavirussmitta, medan 55 procent är emot OS.