UTESLUTANDE. ”Jag skakade hand med Gambino-klanens gangsters.” En före detta stor boxare berättar om sin legendariska seger över Teofilo Stevenson och ångern över att inte ha slagits mot Mike Tyson

b Signor Damiani, sedan när har du inte varit i Rumänien?strongJag kom hit första gången för några år sedan. Jag var ung, jag minns att jag kämpade mot atleter från Steaua, i Golden Belt. Jag slogs med Ion Cernat. Och jag träffade Mircea Simon, silver i Montreal, stor rumänsk boxare. Som tränare för ungdomslagen var jag förra året i Arad, och nu i Ploiesti. Jag måste med stor förvåning upptäcka att jag gillar det. Rumänien är vackert, det har förändrats mycket sedan 80-talet.

b- Det var inte min favoritsport. Men min bror boxades, han övertalade mig att gå till gymmet. Från det ögonblick jag gick in gick jag inte ut. Och nu, vid 65 års ålder, är jag tillsammans med unga flickor och pojkar. Den här sporten är en del av mitt liv.

b- Den segern var min språngbräda i karriären. Jag slog honom 1982, i kvartsfinalen i VM, han var en myt, en legend, med tre OS-titlar och två VM-titlar… Jag fick några hårda slag av kubanen. Och nu får jag ont i magen när jag tänker på hans slag.

b- På träningen veckan före matchen, som var planerad till den 23 november 1991, när jag jobbade med väskan, fanns det en plattform i ryggen, jag trampade illa och fick en fotledsskada. Ledbanden var inte okej. Jag ville bekämpa alla risker, jag gjorde akupunktur. Det var också mycket pengar inblandade, men jag var inte i första hand intresserad, jag var intresserad av yrkesbältet.

På 70-talet var Muhammad Ali kung. Vi tittar på Ali, George Foreman, Joe Frazier, Larry Holmes… Men Ali var den störste av dem alla. Bland proffsen var Ali äldst. I amatörer, Teofilo Stevenson, inget snack om saken.

b

b:b -Tusen procent tränare. Idrottare, du är på din knytnäve, som tränare är du beroende av deras knytnävar! Nu kör jag lite mer boxning, jag visar mina unga elever rörelser i ringen. Min tid är förbi, vi kan inte längre vrida tillbaka tiden. Det är deras tur nu.

b- Med Bologna, per termin. Rumänska fotbollsspelare? Jag känner Adrian Mutu, han spelade i Parma, i vår region. Jag träffade Gheorghe Hagi på ett evenemang som anordnades i Monte Carlo. En stor ära. När det gäller våra fantastiska tränare är jag vän med Nevio Scala och Arrigo Sacchi.

bb- En sak. Att jag kände dem. Jag var på en restaurang. Det var då de introducerade det för mig. Jag visste inte ens vem John Gambino var. Jag skakade hand med honom, ”lycka till, lycka till, ett nöje att träffa dig”, som det görs, protokoll…

Jag bad min manager om förklaringar och han svarade ärligt att han inte accepterade matchen med Tyson eftersom stipendiet de gav mig var löjligt. ”I grund och botten vinner du en miljon om du slår honom, och han – 30. Du kan inte göra det”, sa han till mig. Mötet hålls om båda parter är överens. Det vill säga, låt det finnas pengar till alla. Det var de inte, så matchen blev inte av.

b

b:

https://youtu.be/KmiiMeG1_Pw?si=PzNmqGVtvNZhaMit

Huvudbild: Emilio Andreoli