USA publicerar en lista över personer som finansierar Hamas. Belöningar på upp till 10 miljoner dollar för information om dessa personer

USA:s utrikesdepartement sade på fredagen att man erbjuder belöningar på upp till 10 miljoner dollar för information om flera personer som hjälper Hamas att finansiera sig självt, sade Washington News.ro i ett uttalande.

USA:s utrikesdepartements belöningsprogram för rättsväsendet erbjuder en belöning på upp till 10 miljoner dollar för information som leder till att Hamas finansiella mekanismer, som av USA och EU betraktas som terrorister, störs.

Som en del av detta belöningserbjudande söker departementet information om personer som anses vara ”finansiella facilitatorer” för Hamas: Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah och Muhammad Ahmad ’Abd Al-Dayim Nasrallah.

Vilka är Hamas finansiärer?

Abdelbasit Hamza Elhassan Mohamed Khair, alias ”Hamza”, är en Sudanesisk Hamas-finansiär som har förvaltat många företag i Hamas investeringsportfölj och var tidigare inblandad i överföringen av nästan 20 miljoner dollar till Hamas, inklusive medel som skickats direkt till Hamas högsta finansiella agent och den av USA utpekade globala terroristen (SDGT) Mahir Jawad Yunis Salah.

I det nätverk som Hamza använder för att tvätta pengar och generera intäkter för Hamas ingår Sudan-baserade Al Rowad Real Estate Development, som USA:s finansdepartement betecknade som SDGT i maj 2022. Hamza har också långvariga finansieringsband med sudanesiska företag med kopplingar till al-Qaida och Usama bin Ladin.

Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb och Walid Mohammed Mustafa Jadallah är Hamasagenter och en del av Hamas investeringsnätverk i Turkiet.

Alshawa, som är baserad i Turkiet, är VD för Trend GYO och har varit styrelseledamot i flera av Hamas investeringsportföljbolag.

Jahleb, som också befinner sig i Turkiet, är Hamas sekreterare i investeringsportföljen och samordnar olika aktiviteter för Hamaskontrollerade företag och Hamastjänstemän.

Jadallah, som också är baserad i Turkiet, sitter i styrelsen för flera portföljbolag.

Muhammad Ahmad Ahmad ’Abd al-Dayim Nasrallah är en mångårig Hamasagent med nära band till iranska enheter. Han var inblandad i överföringen av tiotals miljoner dollar till Hamas, inklusive Hamas militära gren, Izz al-Din al-Qassim-brigaderna.

Den 18 oktober 2023 klassificerade USA:s finansdepartement alla fem personer som SDGT – särskilt utpekade globala terrorister enligt lagstiftning som riktar sig mot terroristgrupper och deras anhängare.

USA:s utrikesdepartement klassificerade Hamas som en utländsk terroristorganisation i oktober 1997 och som en SDGT-enhet i oktober 2001.

Enligt den citerade källan kommer belöningarna att erbjudas för information som leder till identifiering och avveckling av Hamas finansieringsnätverk. USA är därför intresserat av information om:

Alla inkomstkällor för Hamas eller dess viktigaste mekanismer för att underlätta finansiella förfaranden.
betydande givare eller finansiella medlare till Hamas.
finansinstitut eller valutaväxlingskontor som underlättar Hamas transaktioner.
Företag eller investeringar som ägs eller kontrolleras av Hamas eller dess finansiärer.
Bulvanföretag som deltar i internationell upphandling av teknik med dubbla användningsområden för Hamas räkning.
kriminella planer som involverar Hamasmedlemmar och Hamasanhängare och som ger ekonomiska fördelar till organisationen.

Alla som har information om dessa individer eller andra Hamas finansiella facilitatorer bör kontakta Rewards for Justice via Signal, Telegram eller WhatsApp på +1-202-702-7843. All information kommer att hållas strikt konfidentiell, säger utrikesdepartementet i ett uttalande.

Sedan starten 1984 har Justice Rewards-programmet betalat ut mer än 250 miljoner dollar till mer än 125 personer runt om i världen som har tillhandahållit användbar information som har hjälpt till att lösa hot mot USA:s nationella säkerhet, sade utrikesdepartementet.