Bröllop bland bombningar. Ett par från Gaza gifte sig i en tältstad nära gränsstängslet | VIDEO

b

Palestinierna Mohammed al-Ghandour och hans brud Shahad, båda från Gaza City, firade sitt bröllop i ett tält i Rafah nära den egyptiska gränsen, där många gazabor är på flykt pic.twitter.com/EIOii1PZmL

— Reuters (@Reuters) 19 januari 2024

Ghandour ledde sin hustru Shahad och höll henne i handen till tältet som var dekorerat med några färgglada lampor och en guldkantad spegel, medan några släktingar följde med dem och applåderade dem hela tiden.

Inne i tältet lyfte Shahad, som bar en vit klänning och slöja med traditionella röda broderier, upp handen och Ghandour satte en ring på den.

”Jag ville ha en fest. Jag ville ha en fest, ett bröllop. Jag ville bjuda in mina vänner, släktingar och kusiner precis som vem som helst, säger Ghandour.

Paret kommer från Gaza City, i norra delen av den lilla palestinska enklaven, där några av Israels tyngsta bombningar och strider mellan den israeliska armén och den islamistiska gruppen Hamas har ägt rum sedan kriget började den 7 oktober.

Ghandours familjehem och Shahads familj förstördes i israeliska flyganfall, sade de, och de förlorade kusiner och andra familjemedlemmar i bombningarna.

”Min lycka är kanske 3 procent, men jag kommer att förbereda mig för min fru. Jag vill göra henne lycklig, säger Ghandour.

Kriget började när Hamaskrigare stormade Israel och dödade mer än 1 200 människor, de flesta civila, och tog 240 som gisslan. Israels bombningar och angrepp på Gaza har dödat mer än 24 760 människor, de flesta kvinnor och barn, enligt hälsomyndigheterna där.

I stället för den stora fest som Ghandour skulle ha velat ha hade han och Shahad en liten grupp släktingar som, liksom dem, lyckades lämna Gaza City och fly till Rafah, som ligger på remsans södra spets, nära Egypten.

Shahads mamma ledde en liten grupp kvinnor som firade giftermål, och någon hade sparat batterier till en liten bärbar musikspelare.

Den palestinske ynglingen Mohammed Al Ghandour förlorade 22 familjemedlemmar och skadades allvarligt under aggressionen mot Gaza. Efter 7 månaders förlovning bestämde han sig för att hålla deras bröllop i ett tält nära gränsen till Egypten tillsammans med sin fästmö. pic.twitter.com/Xc2DMVJylJ

— Öga på Palestina (@EyeonPalestine) 19 januari 2024

Till en bröllopsfest i en enklav som FN varnar för är på väg mot svält hade paret bara några få snacks i plastförpackningar, omsorgsfullt placerade åt dem i tältet.

Båda familjerna hade redan spenderat mycket pengar på bröllopet innan kriget började. Shahad hade spenderat mer än 2 000 dollar på kläder, sa de.

– Min dröm var att ge Shahad det bästa och vackraste bröllopet i världen, säger hennes mamma Umm Yahia Khalifa.

”Jag förberedde hennes bröllopssaker och hon var lycklig. Men allt försvann efter bombningen. Varje gång hon tänker på det börjar hon gråta, säger brudens mamma.

Medan deltagarna i det lilla bröllopssällskapet började applådera och dansa, fortsatte människorna runt omkring dem med sina dagliga sysslor bland rader av tält som låg på sanden och letade efter mat eller hängde tvätt.

En liten flicka i rosa och vit klänning log brett när applåderna började och anslöt sig till en grupp andra barn som dansade medan solen gick ner bakom det höga stängslet på gränsen till Egypten, täckt av taggtråd.

Em