Lokala myndigheter begränsar användningen av bilar för att minska luftföroreningarna i New Delhi. Hur fordonen kommer att cirkulera

New Delhi kommer att begränsa användningen av fordon nästa vecka för att begränsa de ökande föroreningarna i Indiens huvudstad, eftersom luftkvaliteten förblev farligt osäker för tredje dagen i rad trots ansträngningar från indiska myndigheter.

New Delhi blir en av världens mest förorenade städer varje år före vintern, när svaga vindar och kalla temperaturer fångar upp föroreningar från källor som fordon, industri, byggdamm och växtavfall som brinner på närliggande fält.

Ett tjockt lager av dimma omslöt det federala sekretariatet och presidentpalatset i hjärtat av huvudstaden måndagen den 6 november, vilket fick sikten att sjunka i andra delar av staden mitt i allmänhetens upprördhet över farlig luftkvalitet och den förlängda stängningen av grundskolor till den 10 november.

Hur länge kommer restriktionerna att gälla?

Lokala myndigheter sa att de skulle införa alternativ trafik på fordon med udda nummer från 13 till 20 november för att stävja föroreningsnivåerna som kommer att stiga efter den hinduiska högtiden Diwali den 12 november, då fyrverkerier används trots förbudet.

Enligt denna förordning får fordon med udda registreringsnummer köra på udda dagar och bilar med jämna nummer varannan dag.

Miljöexperter har tidigare sagt att regeln, som har införts flera gånger med varierande variationer sedan 2016, har varit mer effektiv för att minska trafikstockningar på vägarna och mindre effektiv för att minska föroreningarna.

Luftkvaliteten betecknades som ”allvarlig” för tredje dagen i rad på måndagen, och den indiska metropolen rankades på andra plats på listan över världens mest förorenade städer efter Pakistans Lahore, enligt realtidsövervakning av det schweiziska företaget IQAir.

Fordonsrestriktionerna läggs till ett förbud mot byggnadsarbete på offentliga projekt i huvudstadsregionen, samt restriktioner för lastbilar och tunga fordon som kommer in i New Delhi som infördes av en federal föroreningskontrollmyndighet på söndagen.

Enligt en analys av 25 studier utförd av tidskriften Down To Earth och publicerad i söndags, är dålig luftkvalitet förknippad med lägre födelsevikt hos barn, för tidig födsel, dödfödsel, försenad utveckling, begränsad utveckling hos barn eller till och med död.

Em