Den spanska åklagarmyndigheten har krävt åtal mot förbundschefen efter att han med våld kysst spelaren Jenni Hermoso

Den spanska åklagarmyndigheten har krävt att den avstängda spanska fotbollsförbundets president Luis Rubiales, 46, åtalas för sexuella övergrepp efter att han anklagades för att med våld kyssa spelaren Jennifer Hermoso, 33, vid damernas VM-prisutdelning, rapporterade iberiska medier News.ro.

”Åklagarmyndigheten begär att Luis Rubiales förhörs som den anklagade och Jenni Hermoso som offret”, heter det i ett uttalande.

En domare vid domstolen Audiencia Nacional i Madrid, som är behörig i mål som äger rum utomlands, kommer att ansvara för att godkänna eller avslå åklagarmyndighetens begäran.

Om han godtar begäran anförtror han utredningen till en rannsakningsdomare.

Sedan en ny reform av Spaniens strafflag kan en kyss utan samtycke betraktas som sexuella övergrepp, en kriminell kategori som täcker alla typer av sexuellt våld.

Luis Rubies påtvingade kyss störtade spansk fotboll i kaos och överskuggade La Rojas världstitelseger för kvinnor över England i Sydney den 20 augusti.

Kyssen som orsakade skandalen ägde rum vid prisutdelningen vid FIFA Women’s World Cup, där Spanien vann titeln för första gången.

Omedelbart efter att skandalen briserade sa förbundet att det var ”en ömsesidig gest, helt spontan, på grund av den enorma glädjen som att vinna ett VM producerar”.

Spelaren nekade till att ge sitt samtycke.

FIFA meddelade på lördagen att det tillfälligt hade stängt av Luis Rubiales i 90 dagar från alla fotbollsrelaterade funktioner på nationell och internationell nivå.