Livsmedelsbiståndet till Etiopien dras in på grund av att humanitärt bistånd stjäls

Livsmedelsbiståndet till Etiopien har avbrutits efter att det uppdagats att humanitära förnödenheter till behövande människor stulits, skriver The Guardian.

FN:s World Food Programme (WFP) sade på fredagen att man stoppar livsmedelsbiståndet och kommer att genomföra ”förbättrade säkerhetsåtgärder och kontroller som kommer att säkerställa att humanitärt livsmedelsbistånd når de utsatta människorna i fråga.”

Detta kommer en dag efter att US Agency for International Development (USAid) sa att det gjorde detsamma, eftersom en ”rikstäckande analys” avslöjade ”en omfattande och samordnad kampanj” som avledde livsmedelsbistånd från den etiopiska befolkningen.

”Vi har fattat det svåra men nödvändiga beslutet att vi inte kan gå vidare med distributionen av livsmedelsbistånd förrän reformerna är genomförda”, sade en talesman för USAid.

Usaid och WFP har redan avbrutit matleveranser till norra Tigray-regionen i landet medan de undersöker rapporter om hjälpstölder från området. Tigray var centrum för ett inbördeskrig som tog slut i november och nästan alla regionens 6 miljoner invånare är beroende av bistånd.

Humanitära organisationer har inte lagt skulden för stölderna. En intern anteckning från en grupp utländska givare säger dock att etiopiska regeringstjänstemän är inblandade.

Dokumentet säger att USAid-utredare har besökt ”63 mjölfabriker i sju av Etiopiens nio regioner” sedan mars, där de har ”bevittnat en betydande avledning” av produkter som donerats av USA, Frankrike, Japan och Ukraina.

Mer än 20 miljoner människor i Etiopien är beroende av humanitärt bistånd, samtidigt som inbördeskriget och den värsta torkan på fyra decennier drabbar landet. USA är landets största enskilda givare och gav 1,8 miljarder dollar i bistånd under det senaste räkenskapsåret.