Ukraina anklagar Ryssland för att använda långdistansbombare i Mariupol för första gången

Ryska styrkor använde på torsdagen Tu-22M3 långdistansbombare för att attackera den belägrade hamnstaden Mariupol, meddelade ukrainarnas försvarsministerium på fredagen, enligt Reuters och BBC. Detta är första gången sedan invasionen av Ukraina inleddes som Ryssland har använt sådana vapen.

”Den 14 april avfyrade två ryska tu-95/-160 strategiska bombplan kryssningsrobotar som träffade Ukrainas territorium från Ryska federationens Krasnodar Krai-luftrum. Också för den första tiden efter början av den beväpnade aggressionen, bombarderar tappades av en Tu-22M3 långdistansbombare. Den här flygattacken drabbade Mariupol, säger Ukrainas försvarsminister oleksandr Motuzyanyk.

Ryssland fokuserar nu sina ansträngningar för att ockupera städerna Rubijne, Popasna och Mariupol.

Den ukrainske tjänstemannen tillade att bombningarna fortsätter i Mariupol, som de ryska styrkorna inte har lyckats tillfångata fullt ut. Samtidigt sade han att aktiva strider ägde rum runt Illichs stål- och järnfabrik, liksom i hamnområdet.

I Mariupol kan tiotusentals människor ha dödats sedan invasionen inleddes, sade Ukrainas president Volodymyr Zelensky i en intervju med BBC på torsdagen.

Följ på Freedom LIVETEXT med den senaste informationen om kriget i Ukraina