Ukraina uppskattar att man förlorade 1,5 miljarder dollar efter att kriget blockerat spannmålsexporten

Under de fem veckor som gått sedan den ryska invasionen inleddes har Ukraina gått miste om spannmålsexport till ett värde av minst 1,5 miljarder dollar, sade Kievs vice jordbruksminister Taras Vysotskiy torsdagen den 31 mars, enligt New York Times.

Ukraina är en stor global exportör av spannmål och har för närvarande lager på 13 miljoner ton majs och 3,8 miljoner ton vete, men landet kan inte exportera dem på de vanliga rutterna, eftersom hamnar blockeras på grund av kriget, förklarade jordbruksministern.

”För närvarande har leveranskapaciteten utomlands minskat till 0,5 ton spannmål per månad, och på grund av detta har Ukraina redan förlorat 1,5 miljarder dollar”, säger Vysotskiy.

Ukraina har ytterligare tre sätt att exportera spannmålen och undvika svartahavsblockaderna – med hjälp av Donauhamnarna, med tåg eller lastbil. Men den citerade tjänstemannen säger att var och en av dessa varianter av sina egna brister.

Det finns en begränsad kapacitet att transportera genom Donauhamnar eftersom Ukraina vanligtvis inte använder dem för export. Det finns också problem med transport med tåg eftersom Ukraina har en annan spårvidd än i andra delar av Europa, så landet bör hitta smalare tågvagnar för transport.

”Vi arbetar för närvarande aktivt med europeiska partner i denna fråga”, försäkrade vice ministern.

Internationella experter har varnat för att när kriget i Ukraina fortsätter kan effekterna på livsmedelsförsörjningen runt om i världen fördjupas på grund av exportproblem.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnade tidigare denna månad för att kriget i Ukraina ”redan stör leveranskedjorna och orsakar en kraftig ökning av bränsle-, livsmedels- och transportpriserna” .b

Foto: 123rf.com