Dokument som avslöjar omfattningen av Rysslands manövrar: aldrig tidigare skådad mobilisering nära Ukraina, marinövningar på 27% av Svartahavsområdet

Ett ukrainskt internt dokument, citerat av den amerikanska webbplatsen Axios, och en serie satellitbilder analyserade av Wall Street Journal visar hur omfattande ryska militära manövrar i Svarta havet och på gränsen till Ukraina är. Tjänstemän och utrikespolitiska experter säger att Moskvas avsikt ännu inte är klar, men att Ryssland redan har tillräckligt med trupper för att genomföra ett eventuellt militärt intrång i Ukraina.

Ryssland genomför militära marinövningar nära handelsvägar i Svarta havet och hotar att strypa Ukrainas ekonomi, enligt ett internt dokument från Kievs försvarsdepartement, som den amerikanska tidningen Axios tagit del av.

Avslöjandena kommer efter att Ryssland på fredagen meddelade att man avbryter navigeringen av militära och andra utländska officiella fartyg i tre områden på Krimhalvön fram till oktober i syfte att genomföra militära manövrar – ett tillkännagivande som mottagits med hård kritik från USA:s utrikesdepartement.

Några dagar tidigare ställde Pentagon in planerna på att skicka två krigsfartyg till Svarta havet, enligt Reuters. Någon officiell förklaring lämnades inte till detta beslut.

Det dokument som Axios citerar visar nu omfattningen av Rysslands manövrar. Enligt den ukrainska sidan utgör det område där militärövningarna kommer att äga rum nästan en tredjedel av Svartahavsområdet – 27 procent– för att vara exakt.

Detta område har vuxit, ett tecken på Rysslands ansträngningar att de facto kontrollera internationella vatten.

Samtidigt använder ryssarna civil infrastruktur för militära ändamål, enligt Kiev. I dokumentet står det att Ryssland installerade radar på naturgasplattformar som man beslagtog från ukrainare efter annekteringen av Krim 2014.

Oron för Rysslands militära mobilisering gäller också det imponerande antalet trupper vid gränsen till Ukraina. Det dokument som Axios citerar visar att ryska styrkor har ökat sin närvaro i alla gränsområden.

På tisdagen varnade ukrainas minister Dmitrro Kuleba också offentligt för att Ryssland snart kommer att ha mer än 120 000 soldater vid gränsen till Ukraina, noterar Agerpres.

”Rysk militär fortsätter att nå de närliggande gränserna i nordöst, öst och syd. Om ungefär en vecka skulle den nå en kombinerad styrka på mer än 120 000 soldater,” sa Kuleba på en presskonferens på nätet.

– Det betyder inte att de inte kommer att skicka trupper om de kommer till det här numret, sade Kuleba och varnade för att Moskva är oförutsägbart, även om Ukraina inte vill ha en konflikt med Ryssland.

Ukraina, EU, USA och Nato har under de senaste dagarna upprepade gånger uttryckt oro över den viktiga koncentrationen av ryska trupper nära den ukrainska gränsen och på Krim.

Moskva svarade med att anklaga de ukrainska myndigheterna för att försöka underblåsa spänningar och sade att dess militära manövrar hölls som svar på Natoövningar, som ”hotar” Ryssland.

Vissa västerländska tjänstemän har sagt att koncentrationen av styrkor nu är större än vid tidpunkten för annekteringen av Krim.

I det ukrainska dokumentet står det att Rysslands agerande kan syfta till att distrahera sina egna medborgare inför parlamentsvalet i september eller motverka Natoövningar.

I samma dokument föreslås dock att Det är möjligt att Ryssland försöker provocera ukrainska styrkor att utlösa ett militärt intrång, som man gjorde i Georgien 2008.

Vad satellitbilder visar

Wall Street Journal avslöjade också på tisdagen att Rysslands militära mobilisering vid den ukrainska gränsen är större än vad man ursprungligen trodde.

En analys av Wall Street Journal, baserad på bilder tagna av satelliter, visar att Ryssland har flyttat Su-30-plan till Krim.

Andra ryska militära enheter inkluderar luftburna trupper, pansarförband, attackhelikoptrar, spiondrönare, kommunikationsstörningsutrustning och ett militärsjukhus.

Dessa styrkor, som anslöt sig till Su-34, Su-30, Su-27, Su-25 och Su-24 flygplan som redan är stationerade i regionen, förstärkte de politiska hävstänger Moskva har för att pressa Ukraina, sade flera tidigare eller nuvarande amerikanska tjänstemän.

En av dem är Philip Breedlove, en pensionerad amerikansk flygvapengeneral som var Natos högsta militära befälhavare 2014, när Ukraina annekterades.

Enligt honom tyder bilderna på att Rysslands enheter inte är redo att attackera omedelbart, men Moskva har flera alternativ för att genomföra militära åtgärder.

Förra veckan drog CIA-chefen William Burns en liknande slutsats och sade att mobiliseringen av Ryssland kan syfta till att skrämma regeringen i Kiev eller skicka ett budskap till Bidenadministrationen.

” Denna mobilisering har nått en nivå där den kan utgöra grunden för ett militärt intrång”, sa Burns till senatens underrättelsekommitté.

”Så det är en situation som måste tas på allvar inte bara av USA, utan också av våra allierade”, säger han.