Coronavirusvacciner utlöser jakten på torris. Vilka andra hinder är i vägen för immunisering av befolkningen

b

Din cauza temperaturilor foarte mici la care trebuie ținute aceste vaccinuri a apărut acum un alt fenomen: goana după gheața carbonică, necesară pentru a ține vaccinurile reci, scrie CNN.

Dar „lanțul rece‟ este doar unul dintre impedimente. Celelalte sunt deciziile privind prioritizarea categoriilor de populație la vaccinare sau contorizarea celor care au făcut vaccinul, unde și când.

Unele vaccinuri pot avea o eficacitate mai mică în cadrul anumitor populații sau grupuri. În plus, autoritățile trebuie să declanșeze campanii prin care să convingă populația că vaccinurile sunt sigure.

De la fabrică până la injecție

Logistica și transportul vaccinurilor – de la fabrică până în brațul pacientului – sunt critice. Iar cele mai multe vaccinuri necesită două doze, astfel că întreaga operațiune trebuie repetată.

Vaccinul Pfizer-BioNtech necesită stocarea la -70 de grade. Spre comparație, aceste temperaturi sunt cu 50 de grade mai reci decât orice alt vaccin folosit în acest moment.

Moderna spune că vaccinul său poate fi ținut 30 de zile în frigiderele disponibile de regulă în farmacii sau într-un congelator. Însă, cel mai probabil, vor fi disponibile mai puține doze ale vaccinului Moderna decât cel produse de Pfizer.

Moderna a anunțat că va putea produce un miliard de doze în 2021, potrivit BBC, față de 1,3 miliarde cât a anunțat Pfizer.

Testele au arătat că atât vaccinul Moderna, cât și cel Pfizer-BioNtech, au o eficiență de peste 90%.

BionTech lucrează deja la o formulă ce rezolvă problema temperaturii

Miercuri, Ugur Sahin – directorul executiv al BioNtech, a recunoscut temperatura de stocare reprezintă o problemă.

Acesta a spus că lucrează la o formulă care să permită vaccinuri la temperatura camerei și a estimat că în a doua parte a anului 2021 va putea veni cu un vaccin comparabil cu celelalte în această privință.

Alex Azar, secretatul pentru Sănătate și Servicii Umane al SUA, spune că vaccinul Moderna este „mai flexibil‟ pentru farmacii. În schimb, vaccinul Pfizer este mai potrivit pentru „vaccinarea instituțională mare‟, precum un spital și câteva cămine sociale deodată.

Goana după gheața carbonică

Pfizer plănuiește să livreze 1,3 miliarde de doze anul viitor, ceea ce necesită multă gheață carbonică și multe cutii izotermice. Gheața carbonică sau dioxidul de carbon apare în formă solidă la temperaturi de -78 de grade și este folosită pentru răcire.

Fiecare cutie care trebuie să transporte vaccin Pfizer va avea 4.875 doze și poate fi reumplută cu gheață carbonică, aceasta urmând să fie de ajuns pentru 15 zile de stocare.

Pfizer deja testează lanțul de distribuție în patru state din SUA. Șeful său, Albert Bourla, a declarat că are „zero griji‟ despre condițiile de stocare.

Nicio țară din lume nu este pregătită!

Dar livrarea unui astfel de vaccin poate pune mari probleme. Dr. Jarbas Barbosa, directorul adjunct al Pan American Health Organization, a spus că „zonele rurale și urbane din orice țară a lumii nu sunt pregătite să managerieze acest vaccin astăzi‟.

„Așadar, cine este pregătit în lume? Nimeni‟, spune el.

Una dintre probleme este disponibilitatea gheții carbonice.

„Lanțul rece‟

Asociația pentru Gaze Comprimate spune că zilnic în SUA și Canada se pot produce 30.000 de tone, astfel că este încrezătoare că societățile din cadrul său pot acoperi cererea de gheață carbonică.

Aceasta mai spune că sub 5% din producția de gheață carbonică va fi necesară pentru stocare ultra-rece a vaccinurilor anti-Covid din SUA și Canada.

Câțiva producători de gheață carbonică din SUA, precum Reliant și Pacific Dry Ice, au spus că deja au comenzi pentru întreaga producție.

Lipsa etanolului periclitează producția gheții carbonice

Sam Rushing, președintele Advanced Cryogenics, o companie din Florida, a spus că există deja lipsuri la nivel regional.

Acesta spune că principala problemă este un efect secundar al pandemiei: din cauză că mai puține mașini au circulat în acest an s-a produs mai puțin etanol. Dioxidul de carbon este un produs secundar care apare atunci când se realizează etanol.

Producția europeană de etanol a scăzut la rândul său puternic în acest an.

Totuși, oficialii americani sunt încrezători că va exista destulă gheață carbonică.

Paul Ostrowski, director pentru furnizare, producție și distribuție în cadrul Operațiunii Viteză Warp, programul special american de grăbire a vaccinurilor, a spus săptămâna trecută că gigantul de livrări UPS a promis că va livra gheață carbonică în întreaga Americă, în funcție de cerere.

Este periculoasă și necesită manevrare specială

Dar Sam Rushing avertizează că gheața carbonică nu este prea prietenoasă cu utilizatorii și spune că pot exista pericole dacă este stocată incorect, mai ales în spații închise.

În fapt, Administrația Aviatică Federală o clasică drept încărcătură-hazard, adică periculoasă.

Din această cauză, există limite pentru transportul de gheață carbonică, în mod normal câte 500-1.000 de kilograme, în funcție de o serie de factori.

Peter Gerber, directorul executiv al Lufthansa Cargo, a spus că necesitatea de a transporta și gheață carbonică odată cu vaccinul reduce din capacitatea de transport pentru ser, deoarece „dacă trebuie să încarci mai multă gheață atunci nu poți încărca așa mult vaccin‟. Acesta a mai spus că procedurile trebuie să fie foarte speciale, astfel încât să fie asigurată temperatura necesară stocării la rece a vaccinurilor.

Compania de curierat DHL adaptează planurile de distribuție în funcție de specificațiile fiecărui vaccin.

Vaccinul Pfizer se deteriorează dupa 5 zile

Odată ce dozele ajung la doctori, fiolele de vaccin Pfizer pot fi stocate între 2 și 8 grade Celsius pentru maxim cinci zile. După aceea încep să se deterioreze. Astfel, vaccinarea trebuie făcută în intervalul de cinci zile.

Pfizer spune că a dezvoltat un sistem care permite transportul direct la punctul de vaccinare. De asemenea, va monitoriza temperatura fiecărei cutii cu doze.

Marile spitale pot fi hub-uri de distribuție

Julie Swann, expert în logistică la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, spune că marile spitale, care au frigidere speciale pentru temperaturi scăzute, vor putea avea un rol de hub-uri de distribuție.

Dar nu toată lumea are așa ceva: Hawaii tocmai a anunțat săptămâna trecută că niciunul dintre spitalele sale nu are astfel de frigidere.

De asemenea, trimiterea vaccinurilor către zone rurale sau către mici grupuri de lucrători esențiali fără a le compromite temperatura, va fi o altă bătaie de cap.

Listele cu persoane vaccinate trebuie făcute dinainte

Când vaccinul trebuie să fie folosite în câteva zile, doctorii trebuie să se asigure că sunt pregătiți. Nu pot aștepta să vadă cine se prezintă. Iar momentan, nu avem date care să definească cine ar trebui să aibă prioritate.

Cu cât există mai multe verigi pe lanțul de distribuție, cu atât crește riscul ca temperatura vaccinului să fie compromisă. Săptămâna trecută, Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA a sfătuit statele americane să limiteze transportul vaccinurilor ultra-înghețate.

„Este o problemă de când vom începe să ne gândim la formate multiple de înmagazinare‟, spune Prashant Yadav, expert în distribuție și partener senior la Centrul pentru Dezvoltare Globală.

În statele sărace problemele sunt și mai mari

Dacă livratul unui vaccin înghețat către zeci de milioane de oameni este o problemă în SUA, atunci pentru statele sărace este mult mai mult.

Transportul este mai lent, iar unitățile medicale sunt mai prost dotate. Producția de gheață carbonică este mult mai mică, iar costul și pericolele livării unor cantități mari din acest material sunt alte bariere.

David Gitlin, directorul executiv al producătorului de unități de refrigerare Carrier, spune că India sau Africa nici nu au o astfel de „infrastructură rece‟. Statele Unite cheltuie anual de 300 de ori mai mult pe cap de locuitor pe astfel de echipamente decât India.

Folosirea mai multor tipuri de vaccin

Peru este una dintre țările care au comandat vaccinuri de la Pfizer. În capitala Lima, unde mari cantități pot fi administrate rapid, vaccinul poate fi eficient. Dar dacă există circa 30 de unități de refrigerare la temperaturi foarte joase în Lima, pentru celelalte 20 de milioane de oameni care trăiesc în munții Anzi sau în junglele din Amazonia nu există niciuna.

Pentru restul teritoriului ar putea fi folosite vaccinuri precum cele chinezești, care necesită temperaturi între 2 și 8 grade, ceea ce face toată operațiunea mai simplă.

Pan American Health Organization le cere statelor membre să nu cheltuie sume mari pentru un vaccin, ci să se alăture unei inițiative numite COVAX – care este condusă de Organizația Mondială a Sănătății și care acționează ca un depozitar central.

15.000 de zboruri în următorii doi ani

Multe avioane vor fi necesare pentru ca vaccinurile să ajungă unde trebuie. Pfizer, care are fabrici în SUA și Europa, se așteaptă ca 20 de zboruri să aibă loc zilnic.

DHL se așteaptă ca peste 15 mii de cutii cu doze de vaccinuri să fie livrate prin intermediul a 15.000 de zboruri în următorii doi ani.

Organizarea, altă problemă

Dar există și alte probleme, pe lângă cele legate de logistică.

Multe țări se pot inspira din actualele lor programe de vaccinare. Cel național din Peru ajunge la 75% din populația sa, în vreme ce în India programul de vaccinare împotriva poliomielitei acoperă 90% dintre copii anual.

Pentru programul de vaccinare împotriva poliomielitei autoritățile indiene au folosit bărci, catâri și chiar și personalul medical al companiilor. Numai că vaccinurile anti-polio țintesc mai puțin de 10% din populația țării, îndeosebi copiii. Pentru Covid-19 trebuie țintite alte grupuri sociale.

Baze centralizate de date

În astfel de situații este necesar ca autoritățile să știe clar pe cine vaccinează. În SUA nu există o infrastructură centralizată pentru monitorizarea cui se vaccinează și când. Iar aceasta este o problemă critică.Mai mult, oamenii ar trebui să aibă libertatea de a-și face a doua doză a vaccinului în altă parte, dacă doresc. Acest lucru necesită baze de date stabile și pe care să poți să te bazezi.

Lupta împotriva conspiraționiștilor

Iar dincolo de lanțul de distribuție, guvernele trebuie să aibă strategii de comunicare pentru a depăși scepticismul și teoriile conspirației despre vaccinuri.

Acestea au înflorit în ultimele luni pe rețelele sociale.