Spänningar mellan EU och Storbritannien inför avgörande samtal efter brexit

Storbritannien och EU satte tonen på måndagen, en dag innan samtalen efter brexit återupptas, där Boris Johnson hotade med att dra sig ur samtalen i mitten av oktober och enligt Financial Times förbereda sig för att upphäva vissa tidigare åtaganden, rapporterar AFP, som Agerpres citerat.

Chefen för den konservativa regeringen i London upprepade att Förenade kungariket inte skulle kompromissa om sitt oberoende för att säkra ett frihandelsavtal, vid en tidpunkt då övergångsperiodens under vilken EU:s regler fortsätter att gälla på territoriet – i slutet av december – närmar sig.

”EU har varit mycket tydligt i kalenderns ämne. Jag med. Vi måste nå en överenskommelse med våra europeiska vänner av Europeiska rådet den 15 oktober, så att den kan träda i kraft i slutet av året”, betonade Boris Johnson.

Om detta inte sker kommer London att dra sig ur förhandlingarna och ”acceptera” detta resultat, som affärsmedier fruktar på grund av dess potentiellt katastrofala ekonomiska konsekvenser i en redan svår tid mitt i coronaviruspandemi.

Bryssel sade å sin sida att en överenskommelse måste nås i slutet av oktober för att möjliggöra dess snabb ratificering i EU.

Atmosfären och så turbulent har ansträngts ännu mer av den information som dök upp i Financial Times. Enligt publikationen kommer den brittiska regeringen att lägga fram ett lagförslag på onsdag som skulle ”eliminera” den rättsliga karaktären hos några av parterna i avtalet om utträdet ur EU som inträffade den 31 januari, inklusive tullbestämmelser i Nordirland.

Enligt protokollet om Nordirland bör denna brittiska provins följa vissa av EU:s regler efter övergångsperioden efter brexit för att garantera frånvaron av den fysiska gränsen och undvika återuppvaknande spänningar i denna region, blodiga av tre decennier av ”störningar”.

Regeringen i London bekräftade senare sin avsikt att genom lag ändra de kompromisser som den nådde i januari med EU om Nordirland som en del av brexit, trots den senaste tidens varningar från européer.

”Vi kommer att vidta begränsade och rimliga åtgärder för att klargöra specifika delar av protokollet om Nordirland i nationell lagstiftning, för att undanröja alla tvetydigheter och se till att regeringen fortfarande kan uppfylla sina åtaganden gentemot folket i Nordirland”, säger en talesman för den brittiska regeringen.

Utspelet, som betecknas som en ”rökgranat” av Politico, har väckt oro i EU.

”Allt som har undertecknats tidigare måste respekteras. Det är en garanti för framtidsförtroende”, sade EU:s chefsförhandlare för relationen efter brexit, Michel Barnier, i France Inter radio på måndagen.

Irlands utrikesminister Simon Coveney sade å sin sida att ett sådant lagförslag ”skulle vara ett extremt vårdslöst sätt att agera”.