Resenärer från 16 länder utanför EU måste testa sin Covid-19 när de anländer till Frankrike

Frankrikes premiärminister Jean Castex har meddelat att obligatoriska tester för resenärer som anländer till Frankrike från 16 länder utanför Eu ropeiska unionen införs, skriver Agerpres.

Med hänvisning till 16 länder i världen där viruscirkulationen är mycket stark, sade Castex under en inspektion på Paris flygplats Roissy att människor från dessa länder kommer att behöva ha ett test som anger att de inte är bärare av SARS-CoV-2-viruset.

”Vi vet att i vissa av dessa länder finns det ingen detektionsstrategi och att tillgång till tester är svårt, så vi bestämde oss för att generalisera testerna vid ankomsten,” tillade han och konstaterar att människor testade positivt kommer att sättas i karantän i 14 dagar.

Enligt den franska TV-kanalen BFM är de länder som omfattas av denna åtgärd: USA, Bahrain, Panama, Sydafrika, Kuwait, Qatar, Israel, Brasilien, Peru, Serbien, Förenade Arabemiraten, Algeriet, Turkiet, Madagaskar, Indien och Oman. Åtgärden gäller särskilt franska medborgare som återvänder från dessa länder, med tanke på att genom ett EU-omfattande beslut upphävs antalet medborgare från dessa länder i gemenskapsblocket.

”Den anordning som täcker alla flygplatser på franskt territorium kommer att tas i full drift senast den 1 augusti”, säger Jean Castex. Liknande anordningar kommer också att installeras i hamnar, meddelade statsministern.

Den franske premiärministern uppmanade också fransmännen på fredagen att undvika resor till Katalonien, en region i nordöstra Spanien, på grund av recrudescence av COVID-19 utbrottet. ”Vi rekommenderar starkt att fransmännen undvika att åka till Katalonien tills hälsosituationen förbättras” där, sade Jean Castex på den parisiska Roissy flygplatsen. Paris talar med Madrid för att minska flödena mellan Spanien och Frankrike så mycket som möjligt, tillade han.