Ryssland har tagit bort tusentals militärfordon från sovjettiden från ett lager bland förluster av utrustning som lidits i kriget

Nästan hälften av de stridsvagnar och pansarfordon från Sovjettiden som förvarades på grund av Rysslands största kända militära utrustningsdepå, Vagzhanovo, har dragits tillbaka därifrån, möjligen för att renoveras och användas i strid, rapporterar oberoende ryska tidningen The Moscow Times, som analyserade satellitbilder.

Vagzhanovo-insättningen ligger utanför huvudstaden i republiken Burjatien, Ulan-Ude, i östra Sibirien, har en yta på mer än 10 kvadratkilometer och är ett av nästan två dussin lager som identifierats av The Moscow Times ryska tjänst med hjälp av data från öppna källor.

Enligt satellitbilder som citeras av publikationen, tagna fem månader före februari 2022, när Ryssland inledde sin invasion av Ukraina, fanns det cirka 3 840 stridsvagnar och pansarfordon från sovjettiden på marken utanför Vagzhanovos lager.

I november 2022 fanns det dock cirka 2 600 militärfordon kvar i området, en minskning med drygt 40% av den totala mängden som observerades före kriget.

Även om militära depåer kan hysa utrustning i byggnader med ventilations- och värmesystem, inuti ouppvärmda hangarer eller under baldakiner utanför, lagrades det mesta av pansarutrustningen som ses i Vagzhanovo utomhus.

Lageret innehåller dock 10 hangarer där upp till 400 pansarfordon kan hållas.

Ungefär hälften av stridsvagnarna i detta lager hade inte torn, vilket tyder på att de som togs bort under det senaste året kan ha skickats för att renoveras med nya delar och utrustning, rapporterade The Moscow Times och noterade att Ryssland i allt högre grad har tillgripit att skicka gamla stridsvagnar till slagfältet för att kompensera för förluster av militär utrustning.

Enligt uppgifter från det nederländska OSINT Oryx-projektet hade Ryssland förlorat mer än 2 000 stridsvagnar av de 3 000 stridsklara fordonen i sin ursprungliga reserv sedan invasionen inleddes.

Samtidigt noterar den internationella pressen att Moskva också tillgriper återimport av delar till stridsvagnar och missiler som tidigare sålts till Indien och Myanmar, delar som kan användas för att renovera äldre vapen och utrustning som sedan skickas till strid.

Bland de återimporterade delarna finns tusentals teleskop och kameror som analytiker säger kan användas för att uppgradera gamla T-72-tankar som lagras.

Rapporterna kommer efter att Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu i juli efterlyste att fler stridsvagnar skulle tillverkas ”för att möta behoven hos ryska styrkor” i Ukraina mitt i Kievs motoffensiv.

Illustrativt foto: Hepta