Norges vänsterextrema ledare avgår efter att ha stulit Hugo Boss solglasögon från taxfree | VIDEO

Ledaren för Norges vänsterparti, parlamentsledamoten Bjornar Moxnes, avgick måndagen den 24 juli efter att ha stulit ett par märkessolglasögon från Oslo flygplats.

Moxnes – som leder Norges röda parti, som har åtta platser i Norges parlament – filmades när han stal ett par Hugo Boss-solglasögon i en taxfreebutik den 16 juni.

https://www.youtube.com/watch?v=F3_Ph3owj1k

Efter att övervakningsfilmer av stölden blev virala meddelade Moxnes i början av juli att han var sjuk.

På måndagen – dagen före hans planerade återkomst från sjukskrivning – erkände Moxnes stölden och avgick från sin position.

”Många har frågat mig hur jag kunde ha gjort något så dumt. Jag har ställt mig själv denna fråga många gånger under de senaste veckorna. Jag har ingen adekvat förklaring”, skrev han i ett Facebook-inlägg.

Dagen innan beslutade Röda partiets nationella verkställande utskott att Marie Sneve Martinussen skulle ersätta Moxnes som partiledare. Moxnes har haft denna position under de senaste 11 åren.

På måndagen fördömde Martinussen både stölden och Moxnes hantering av skandalen för att inte ha lämnat ”korrekt information” om fallet från början. – Jag är både arg och besviken över det här, och jag sa det till Björn på ett väldigt direkt sätt och på ett direkt språk, säger hon på en presskonferens.

Men med tanke på att Moxnes bad om ursäkt och avgick efter skandalen är fallet ”avslutat” för Martinussen, enligt lokala medier. Martinussen är partiledare fram till 2024.

Em