Japan kommer att straffa ”förolämpningar på nätet” med fängelse efter att en före detta professionell fighter begått självmord på grund av trakasserier på nätet

stark

Flytten kommer mitt i växande oro för cybermobbning som utlöses av självmordet hos den tidigare professionella brottningsbrottaren och tv-stjärnan Hana Kimura, som har utsatts för övergrepp på sociala medier.

Enligt ändringen som infördes i Japans strafflag, som träder i kraft i sommar, kan brottslingar som dömts för förolämpningar på nätet stanna i fängelse i upp till ett år eller få böter på 300 000 yen (cirka 2 200 amerikanska dollar).

För närvarande straffar lagen med endast 30 dagars fängelse och böter på upp till 10 000 yen (75 amerikanska dollar), sådana handlingar.

Lagförslaget har utlöst kontroverser i landet, med dess motståndare som hävdar att det kan hindra yttrandefriheten. Anhängare har dock sagt att hårdare lagstiftning behövs för att bekämpa nätmobbning och nätmobbning.

Lagen antogs efter att en bestämmelse lagts till som föreskriver en omprövning av lagen tre år efter dess ikraftträdande för att bedöma effekterna på yttrandefriheten.

Seiho Cho, en rättsmedicinsk advokat i Japan, varnade för att den reviderade lagen inte ger någon klassificering av vad som utgör en förolämpning.

Problemet med trakasserier online har fått fart de senaste åren, med fler och fler krav på att lagar mot cybermobbning ska antas efter den professionella brottaren Hana Kimuras död.

Kimura, 22, som var känd för sin roll i Netflix-serien ”Terrace House”, begick självmord 2020. Nyheten utlöste nationell sorg och chock, och japanska medborgare kände att cyberbulling online-övergrepp under veckorna fram till självmordet skulle ha varit orsaken till självmordet.

Efter dotterns död startade den unga kvinnans mamma en ideell organisation som heter ”Remember Hana” för att öka medvetenheten om nätmobbning.