Den första rättegången mot en rysk soldat för våldtäkt i Ukraina. Militären, anklagad för att ha dödat en ukrainare och våldtagit sin fru

Ukrainas riksåklagarämbete meddelade på måndagen att man hade slutfört den första utredningen av våldtäkter som begåtts av ryska trupper under kriget på landets territorium. I rättegången i fallet kommer att vara en rysk soldat, anklagad för att ha våldtagit med en kollega till hans upprepade gånger hustru till en ukrainare som de dödade, rapporterar Kyiv Independent-publikationen.

Enligt ukrainska utredare, i mars 2022, under ockupationen av staden Brovary, i Kievregionen, gick en rysk soldat och en kollega till honom in i ett hus och sköt ägaren. Senare våldtog de två sin fru flera gånger och hotade hennes minderåriga barn.

Förundersökningen genomfördes av företrädare för Ukrainas säkerhetstjänst i huvudstaden och Kievregionen.

Dussintals fall av sexuellt våld utreds i Ukraina. För nästan en månad sedan sa Ukrainas riksåklagare, Irina Venediktova, att hennes kontor hade samlat in rapporter om sexuellt våld från ryska trupper mot män och kvinnor i alla åldrar, från 10-åringar till äldre.

I april dokumenterade Ukrainas kommissionär för mänskliga rättigheter Lyudmila Denisova officiellt fallen med 25 kvinnor mellan 14 och 24 år som hölls i en källare och upprepade gånger våldtogs i Bucha.

Nio av dem blev gravida och en 14-årig flicka behöll barnet.

Ukraina har redan inlett rättegångar om krigsförbrytelser. Den första soldaten som ställdes inför rätta i en sådan rättegång var Vadim Shishmarin, 21. Han dömdes måndagen den 23 maj av en ukrainsk domstol till livstids fängelse efter att han skjutit en civil i huvudet.

Torsdagen den 26 maj erkände sig två andra ryska soldater som tillfångatagits av ukrainare skyldiga till att ha bombat en stad i östra Ukraina.