Studera. Vaccination med två doser av Sinovac-serumet, följt av en Pfizer-booster säkerställer minskat skydd mot Omicron

Att administrera två doser av vaccinet som produceras av det kinesiska företaget Sinovac, följt av en tredje dos pfizerserum, genererar ett minskat immunsvar mot Omicron, den nya stammen av coronaviruset, enligt resultaten av en studie av forskare vid Yale University, som har samarbetat med Dominikanska republikens hälsoministerium och andra institutioner, rapporterar Reuters, enligt Agerpres.

Det immunsvar som erhålls efter användning av dessa vaccinationssystem liknar det som orsakas av tvådos immunisering av ett RNA-baserat vaccin, som är känt för att ge mindre skydd mot Omicron än mot de andra varianterna av coronaviruset.

I grund och botten visar studien att personer som vaccinerats med två doser av Sinovac-serumet och sedan med en Pfizer-booster har en antikroppsnivå som är 6,3 gånger lägre än den som erhållits mot den ursprungliga stammen av SARS-CoV-2 och 2, 7 gånger lägre mot Delta-varianten.

I ett Twitterinlägg uppskattade Akiko Iwasaki, en av studiens författare, att personer som vaccinerats med två doser av Sinovac-serumet kan behöva ytterligare två boosterdoser för att skyddas mot Omicron.

Forskningen utfördes med plasmaprover från 101 personer i Dominikanska republiken och har ännu inte granskats av andra specialister.

En annan nyligen genomförd studie i Hong Kong visar att inte ens tredosinympning av Sinovac-vaccinet ger tillräckligt skydd mot Omicron, varför en Pfizer-booster behövs.

Covid-COVID-vaccinet CoronaVac, från Sinovac är det mest använda på Kinas territorium.

Foto: EPA