Nya regler för handbollsutrustning: shorts istället för bikini

Internationella handbollsförbundet (IHF) har ändrat sina regler för utrustning efter att ha kritiserats för att tvinga strandspelare att bära bikini, noterar BBC.

Norges damlag bötfälldes med 1 500 euro efter att spelarna burit shorts istället för bikini vid EM i Juli i Bulgarien. Böterna stämplades som sexistiska, och den amerikanska popstjärnan Pink sa att hon var stolt över laget och erbjöd sig att betala böterna.

Det norska handbollsförbundet (NHF) har sagt att man kommer att betala böterna, men kommer att ”fortsätta kämpa för att ändra reglerna för kläder så att spelarna kan spela i kläder där de känner sig bekväma”, enligt BBC.

stark

I september uppmanade ministrar från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige IHF att se över sina enhetliga regler ”i linje med jämställdheten”.

De uppdaterade reglerna säger att beachhandbollspelare nu kan bära ”kroppspassning” och ”shorts” byxor, till skillnad från toppar och bikinis.

Manliga idrottare får bära shorts, men de måste förbli 10 cm ovanför knäet.

Aktivisten Talitha Stonea hoppas att en ändring av reglerna för sportutrustning ska bli ”början på slutet för sexism och objektuering av kvinnor och flickor inom idrotten”. Aktivisten sa också till BBC att alla kvinnor och flickor borde ”vara fria att delta i sporten utan rädsla för att bli sexuellt trakasserade”.