Antalet covid-19-relaterade dödsfall har överstigit 5 miljoner över hela världen

En oberoende granskning av Johns Hopkins University, USA, visade att det globala antalet covid-19-relaterade dödsfall på måndagen översteg 5 miljoner dödsfall, med USA, Brasilien och Indien som de mest drabbade länderna, rapporterar EFE, som citeras av Agerpres.

De flesta dödsfall rapporterades av USA, med över 745 800 dödsfall. USA följs av Brasilien med mer än 607 800 och Indien med mer än 458 000 dödsfall, enligt data som publicerats av U.S. university center.

Enligt worldometers.info hemsida, som specialiserar sig på att övervaka coronapandemin, uppgick antalet personer som avlidit i covid-19 till 5 017 601 på måndagen.

Enligt måndagens rapport har 322 personer i Rumänien avlidit i covid-19, 311 det senaste dygnet och elva före referensperioden.

Sedan början av pandemin har Rumänien registrerat 48 073 dödsfall i samband med covid-19-viruset.

I USA har antalet fall ökat igen under de senaste månaderna på grund av den mycket smittsamma Delta-varianten, eftersom vaccinationstakten har minskat.

Världshälsoorganisationen (WHO) har uppmärksammat den växande skillnaden i tillgång till vaccin och anses vara en av de största bristerna för att kontrollera pandemin.

Av de mer än 6 miljarder doser som administreras globalt har mer än 80% administrerats i hög- och medelinkomstländer, vilket står för mindre än hälften av världens befolkning totalt sett, enligt WHO.

FOTO: EPA