Amazon bötfälls för att inte ha informerat sina anställda om covid-19-fall

Amazon kommer att betala 500 000 dollar i böter och kommer att övervakas av myndigheter i Kalifornien efter att den amerikanska delstatens justitieminister fastställt att onlinejätten ”inte tillräckligt meddelade” anställda och hälsomyndigheter om uppkomsten av coronavirusinfektionsfall i sina anläggningar, rapporterar The Guardian.

Det amerikanska e-handelsföretaget har cirka 150 000 anställda i Kalifornien, och de flesta av dem arbetar i sina 100 leveranscenter, de lager där beställningar packas och skickas.

Enligt avtalet, som måste godkännas av en domare, är Seattle-återförsäljaren skyldig att meddela sina anställda inom en dag efter de nya coronavirusfallen som upptäckts på deras arbetsplats.

Amazon gick också med på att meddela lokala hälsomyndigheter om nya fall av infektion inom 48 timmar.

”Medan företaget har haft historisk försäljning med fördubblingen av aktiekursen, har Amazon misslyckats med att på ett adekvat sätt meddela lagerarbetare och lokala hälsomyndigheter om antalet COVID-fall, vilket ofta gör att de inte kan spåra spridningen av viruset, (…) rädda och oförmögna att fatta välgrundade beslut för att skydda sig själva och skydda sina nära och kära, säger Rob Bonta, Kaliforniens justitieminister.

Åklagaren sa att det var det första sådana avgörandet i USA och följde lagen om ”rätt till kunskap” som trädde i kraft förra året. Beslutet gäller endast i delstaten Kalifornien. Enligt lagen ska arbetsgivare informera sina anställda om coronafall på sina arbetsplatser, skyddsåtgärder, desinfektions- och säkerhetsplaner relaterade till pandemin och rapportera fall till lokala hälso- och sjukvårdsmyndigheter.

Det är inte känt hur många Amazon-anställda som har exponerats för viruset på jobbet under pandemin. I oktober 2020 avslöjade företaget att nästan 20 000 av dess anställda i frontlinjen i USA hade testat positivt eller antas ha smittats.

Foto: EPA