Den amerikanska delstaten Texas tillåter att skjutvapen bärs offentligt utan tillstånd. Polisen säger att åtgärden ”är riktigt farlig”

Lagen som trädde i kraft onsdagen den 1 september tillåter de flesta invånarna i den amerikanska delstaten Texas att bära skjutvapen offentligt utan att behöva tillstånd eller någon utbildning för att använda dem, rapporterar CNN, enligt Digi 24. Experter tror att den nya lagen kommer att göra det svårt för poliser att arbeta.

Lagen är en del av en rad vapenlagar som har antagits i Texas sedan början av året, även om väpnade incidenter har mångdubblats i denna delstat, som i hela USA.

Känd som 1927 House Bill, lagen som trädde i kraft i Texas den 1 september gäller personer över 21 år. Undantag är de som är förbjudna att inneha skjutvapen eller som har dömts för olika brott som våld eller andra hot. Hittills har folk i Texas som ville ha en pistol varit tvungna att få en licens, samt klara flera färdighetsprov och en skriftlig tentamen.

”I Texas är det totala upphävandet av vapentillståndet en radikal förändring. Att låta nästan vem som helst bära vapen offentligt, utan tvekan, utan kontroller eller säkerhetsutbildning, är verkligen farligt, säger Andrew Karwoski, expert på Everytown for Gun Safety, en organisation som arbetar med att förebygga vapenvåld.

– När jag ser någon gå nerför gatan med ett militärt överfallsvapen är det svårt för polisen att förstå deras avsikter och reagera därefter, tillägger Karwoski.

Texas polischef Eddie Garcia säger att med den här lagen blir det mycket svårare för polisen att se skillnaden mellan ”en bra kille som bär en pistol och en skurk med en pistol”.

– Att äga ett skjutvapen och kunna använda det på ett säkert sätt kräver inte bara kännedom om vapensystemet, utan också en kompetensnivå, förklarar Frank Straub, chef för Center for Mass Violence Response Studies vid National Police Foundation.

Även om alla har rätt att köpa och bära vapen enligt konstitutionens andra tillägg bör människor ”gå igenom en process som säkerställer att innehavet av ett skjutvapen görs på ett säkert sätt”, säger Straub och tillägger att människor som har en historia av självmordsförsök, våld i hemmet eller psykiska hälsoproblem inte ska ha tillgång till vapen.

b

Frank Straub, chef för Center for Mass Violence Response Studies vid National Police Foundation:

Å andra sidan säger republikanska anhängare av lagförslaget att avskaffandet av kravet på licens ger upp ”en konstgjord barriär” för medborgarnas rätt att äga vapen, enligt konstitutionen. Dessutom säger de att det är en försäkran om att fler texianer har tillgång till ”deras eller deras familjers skydd” offentligt.

”Det här lagförslaget är för mig ett återupprättande av förtroendet för våra medborgare”, säger republikanen Charles Schwertner.

Antalet väpnade incidenter i Texas ökar

Antalet väpnade incidenter i Texas, exklusive självmord, har ökat med 14 procent i år, till cirka 3 200, jämfört med 2 800 under samma period 2020, enligt uppgifter från GVA(Gun Violence Archive). Samtidigt har antalet incidenter i år fördubblats jämfört med samma period 2019.

Samtidigt registrerade den amerikanska delstaten per den 31 augusti 38 masskjutningar, en ökning med 40 procent jämfört med samma period förra året. Masskjutningar definieras av GVA som de väpnade incidenter där fyra eller fler personer skadas eller dödas, med undantag för gärningsmannen.