Oxford University lanserar första studien testa kombinationen av två olika doser av COFID-vacciner

Studien finansieras av den brittiska regeringen, som anser att forskning är ”oerhört viktig” för att göra vaccinationskampanjen mer flexibel, med tanke på det stora antalet människor som ska vaccineras och de oundvikliga leveransproblemen, skriver The Guardian.

Oxford University meddelade på torsdagen i början av en studie för att avgöra om en kombination av två olika doser av vacciner ges till samma patient genererar immunitet mot coronavirus.

”Om vi visar att dessa vacciner kan användas omväxlande, kommer det att kraftigt öka flexibiliteten i deras distribution,” Professor Matthew Snape, en Oxford forskare med ansvar för dessa tester, sade i ett uttalande citeras av AFP, enligt Agerpres.

Denna studie, som presenteras som en världsförsta, kommer att omfatta 820 frivilliga över 50 år och kommer att fokusera på att kombinera de två vacciner som för närvarande används på brittisk mark, som pfizer / BioNTech alliansen och AstraZeneca / Oxford alliansen.

Han kommer också att bedöma effektiviteten av skyddet baserat på avståndet mellan de två injektionerna, testa ett fyra veckors intervall nära det som ursprungligen rekommenderades, och en 12-veckors intervall som de brittiska myndigheterna behåller för att vaccinera fler människor.

Europas land som drabbats hårdast av pandemin med mer än 108 000 dödsfall har Storbritannien gjort vaccinationen till en nationell orsak att ta sig ur hälsokrisen, inför en mer smittsam mutation som tvingade landet att införa en tredje nedstängning i början av januari.

Biträdande medicinsk direktör för England, Jonathan Van-Tam, betonade intresset för att ”ha data för att stödja ett smalare vaccinationsprogram”, främst på grund av ”utbudsrelaterade begränsningar.”

B

Biträdande medicinsk direktör för England, Jonathan Van-Tam:

Det första västerländska landet att starta sin kampanj, Storbritannien har hittills vaccinerat mer än 10 miljoner människor och riktar sig till 15 miljoner människor i mitten av februari, inklusive de över 70, vårdare och personer med hög risk

Nadhim Zahawi, minister för distribution av CoVID vacciner, sade studien var ”extremt viktigt” eftersom det skulle ge viktiga bevis för en säker alternativ användning av vacciner.

Samtidigt insisterade tjänstemannen på att vaccinerna tills nu inte skulle blandas ihop, förrän forskare och tillsynsmyndigheten är helt övertygade om att detta tillvägagångssätt är säkert och effektivt.