Trumps överraskningsplan efter att ha lämnat Vita huset avslöjad av en presidentrådgivare

Donald Trump har inga planer på att ge upp den politiska kampen med slutet av sin mandatperiod som president och överväger att ställa upp i valet 2024 och till och med inrätta en ny politisk rörelse, skriver CNN och Wall Street Journal.

En rådgivare till Donald Trump säger till CNN att Vita husets ledare benådade sin tidigare strateg Steve Bannon eftersom han tror att han kan hjälpa honom i hans försök att återvända politiskt.

Trump, skriver CNN, har redan övervägt utsikterna till ett nytt presidentbud 2024, trots att flera allierade och rådgivare anser att hans chanser att göra det är små, med tanke på det katastrofala slutet på hans mandat.

Trump anser dock att Bannon är en av de få konservativa allierade som skulle kunna stödja honom till slutet.

Om Trumps kandidatur blir verklighet återstår att se.

Han har fortfarande stöd av en stark konservativ valbas, men relationerna med det republikanska partiet är komplicerade.

Trump åtalades i representanthuset för att ha anstiftat upproret den 6 januari, och den här månaden ska rättegången inledas i senaten.

Om fler republikanska senatorer röstar tillsammans med demokrater kan Trump fällas. Och en ny omröstning skulle kunna förbjuda honom från att inneha offentliga ämbeten och därmed kandidera igen 2024.

Vissa republikanska ledares ståndpunkt visar att partiet inte står på Trumps sida.

Chefen för den republikanska majoriteten i den amerikanska senaten, Mitch McConnell, på tisdagen anklagade presidenten i tjänst för att provocera den 6 januari angrepp på Washington Capitol genom sina lögner, rapporterar Reuters.

”Publiken var drivs av lögner. De utmanades av presidenten och andra inflytelserika personer,” McConnell sade i ett tal till överhuset i kongressen.

Förra veckan sade Mitch McConnell att han ville höra de argument som lades fram under rättegången först innan man beslutar om att rösta för Donald Trumps riksrätt.

En alternativ lösning

Om det republikanska partiet inte håller fast vid honom har Trump en lösning till.

Överraskningsplanen var Wall Street Journal, som hävdar att Trump har talat med olika rådgivare de senaste dagarna om att bilda ett nytt politiskt parti, enligt personer som är medvetna om frågan, i ett försök att fortsätta utöva inflytande efter att ha lämnat Vita huset.

Trump diskuterade frågan med flera rådgivare och andra nära honom förra veckan. Presidenten sade att han skulle vilja att det nya partiet ska kallas ”Patriot Party”, enligt WSJ informationskällor.

Vita huset avböjde att kommentera frågan.

Det är oklart hur beslutsam Donald Trump är att bilda ett nytt parti, vilket skulle kräva en viktig investering i tid och resurser. President Trump har en bred bas av anhängare, varav några inte var starkt involverade under Trumps kampanj 2016.

Tredje part brukar inte locka tillräckligt med stöd för att spela en stor roll i nationella val. Alla försök att etablera ett nytt parti skulle sannolikt locka starkt motstånd från republikanska tjänstemän, som kommer att bli irriterad över tanken att Donald Trump är kapning några av anhängarna av GOP (Grand Old Party), som det republikanska partiet också kallas.