Första COVID-19 vaccin som godkänts i Kina har en effektivitet på nästan 80%

Anti-COVID-19 vaccin som utvecklats av Sinopharm, först godkänd i Kina, är effektiv mot nya stammar av SARS-COV-2-viruset, en statlig laboratorium tjänsteman meddelade, Agerpres rapporter, med hänvisning till AFP.

Ordföranden för China National Biotec Group, Yang Xiaoming, meddelade att den aktuella mutationen av viruset som orsakar COVID-19-sjukdomen inte har gjort vaccinet som utvecklats av Sinopharm ineffektivt.

Vaccinet som utvecklats av staten sinopharm laboratorium genom sitt dotterbolag China National Biotec Group har en 79% effekt, meddelade den kinesiska läkemedelskoncernen förra veckan, strax innan de får villkorligt godkännande.

Myndigheterna i Peking meddelade på torsdagen att de hade upptäckt den nya varianten av viruset, av brittiskt ursprung, från en student som hade återvänt från Storbritannien. Kina har redan den 24 december beslutat att flygresor till och från landet kommer att avbrytas.

Myndigheterna gör ansträngningar för att påskynda vaccinationskampanjen

Kinesiska myndigheter arbetar hårt för att påskynda vaccinationen av befolkningen som det kinesiska nyåret närmar sig, firas i år den 12 februari, en period som präglas av en enorm migration.

Nyårsfirandet brukar generera den största årliga mänskliga migrationen i världen, när hundratals miljoner kineser lämnar större städer för att gå med i deras familjer.

I Shanghai, sjukvårdspersonal får COFID-19 vaccin denna vecka. Men till skillnad från vaccinationskampanjer i Europa ingår inte äldre människor i Kina i grupper som har prioritet för vaccination, med vaccination reserverad för personer i åldern 18 till 59 år.

Enligt Global Times, få seniorer har inkluderats i kliniska prövningar av vaccinet, vilket förklarar ”en försiktig användning av vaccination för äldre.”

Utan att vänta på medicinskt godkännande har Kina sedan sommaren 2020 börjat vaccinera miljontals människor, främst sjukvårdspersonal, studenter och diplomater. Mer än 4,5 miljoner doser har redan administrerats under de senaste månaderna, kinesiska myndigheter avslöjade förra veckan.